IS in het nauw, weer bolwerk op terreurgroep heroverd

03 november 2017Leestijd: 1 minuut
Syrische regeringstroepen voeren een aanval uit in de stad Deir al-Zor - AFP

De Syrische regering heeft de controle terug over de oostelijke stad Deir al-Zor. De Syrische staatstelevisie en een militaire bron meldden vrijdag dat Islamitische Staat uit de stad is verdreven.

‘De strijdkrachten hebben samen met de geallieerde troepen de stad Deir al-Zor volledig uit de klauwen van de terroristische organisatie IS bevrijd,’ aldus de militaire bron.

Begin september begon het leger met een offensief om de door jihadisten bezette delen van de stad te bevrijden. Wijk voor wijk werd op IS heroverd. Als laatste werd het district al-Hawiqa ingenomen.

Centrum van de Syrische olieproductie

Deir al-Zor is de grootste en belangrijkste stad in het oosten van Syrië  en ligt op de westelijke oever van de Eufraat. Het is het centrum van de Syrische olieproductie. Het viel in 2014 in handen van IS.

De stad Deir al-Zor ligt in de gelijknamige provincie. IS gebruikte dat gebied voor het transport van strijders, wapens en goederen tussen Irak en Syrië.

De laatste tijd verliest IS in rap tempo terrein in Syrië. Vorige maand viel Raqqa, de hoofdstad van IS, in handen van door de Verenigde Staten gesteunde milities.