Spanje

Verhofstadt woedend op Catalanen: ‘Dit is nep-onafhankelijkheid’

28 oktober 2017

De Belgische Europarlementariër Guy Verhofdstadt heeft woedend gereageerd op de onafhankelijkheidsverklaring van het Catalaanse parlement. In niet mis te verstane bewoordingen geeft hij aan dat de Catalanen van hem geen hulp hoeven te verwachten. ‘Nep-onafhankelijkheid, zo noem ik het. En ik erken hem niet.’

Dat zegt de leider van de Liberalen in het Europees Parlement op Twitter. Verhofstadt vindt dat de basis waarop de onafhankelijkheidsverklaring is gestoeld, het referendum dat op 1 oktober werd georganiseerd, niet geldig is. Ook ontbrak democratische legitimiteit,  zegt de Belgische oud-premier.

Optreden tegen deze ‘gekte’

Verhofstadt roept de Spaanse regering op hard in te grijpen tegen deze ‘gekte’. Ook vindt hij dat de Catalaanse politieke partijen een taak hebben in deze crisis: ze moeten de kloof, die ze zelf gecreëerd hebben met het referendum, overbruggen.

Kort na het referendum kwam Verhofstadt zelf met een oplossing: Spanje moet een federale staat worden, binnen een federaal Europa.

Vrijdag werd in het Catalaanse regioparlement de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dit gebeurde met een nipte parlementaire meerderheid, nadat de leden van het parlement anoniem mochten stemmen. Kort daarop heeft de Spaanse regering de Catalaanse regering naar huis gestuurd en het parlement ontbonden. Er zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven, op 21 december.

Politiechef moet ook opstappen

De centrale regering in Madrid neemt de taken van de Catalaanse bestuurders voorlopig over. Verder moet ook de chef van de Catalaanse politie opstappen, aldus de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Rajoy vertelde hoe hij artikel 155 van de Spaanse grondwet gaat toepassen om de politieke crisis in zijn land het hoofd te bieden. De aangekondigde maatregelen komen voor de Spanjaarden vermoedelijk niet als een verrassing.

Rajoy maakte vorige week al op hoofdlijnen bekend hoe hij wilde ingrijpen. Die plannen moesten toen nog worden goedgekeurd door de senaat. Die gaf vrijdag groen licht nadat het Catalaanse regioparlement zich minuten eerder voor onafhankelijkheid had uitgesproken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.