Rajoy ontslaat Catalaanse leider Puigdemont

27 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Rajoy roept artikel 155 uit de grondwet in - Foto: AFP

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zoals verwacht de Catalaanse leider Carles Puigdemont ontslagen. Ook laat hij het Catalaanse parlement ontbinden.

De Catalanen gaan op 21 december naar de stembus om nieuwe regionale volksvertegenwoordigers te kiezen, zei de premier.

Politiechef moet ook opstappen

De centrale regering in Madrid neemt de taken van de Catalaanse bestuurders voorlopig over. Verder moet ook de chef van de Catalaanse politie opstappen, aldus de premier.

Hij vertelde hoe hij artikel 155 van de Spaanse grondwet gaat toepassen om de politieke crisis in zijn land het hoofd te bieden. De aangekondigde maatregelen komen voor de Spanjaarden vermoedelijk niet als een verrassing. Rajoy maakte vorige week al op hoofdlijnen bekend hoe hij wilde ingrijpen. Die plannen moesten toen nog worden goedgekeurd door de senaat. Die gaf vrijdag groen licht nadat het Catalaanse regioparlement zich minuten eerder voor onafhankelijkheid had uitgesproken.

Parlement kan blijven functioneren.

‘Er is geen alternatief,’ zei Rajoy daar eerder op de dag over. Hij beschuldigt de Catalaanse regering van Puigdemont ervan de wet te negeren en de democratie belachelijk te maken.

Met artikel 155 wordt de regioregering naar huis gestuurd. Maar het parlement kan blijven functioneren. Rajoy zei in de toespraak, die op televisie werd uitgezonden, dat het belangrijk is naar alle Catalaanse burgers te luisteren. Hij benadrukte echter ook dat niemand boven de wet staat. De Spaanse regering vindt dat de Catalaanse separatisten illegaal bezig zijn. Zo staat in de grondwet dat Spanje een ondeelbare eenheid is.