islam

België zet radicale imam Grote Moskee het land uit

03 oktober 2017

De Belgische regering heeft een van de imams van de Grote Moskee van Brussel tot ongewenst vreemdeling verklaard. Staatssecretaris van Asiel Theo Francken zet de ‘geradicaliseerde salafist’ het land uit.

Hij is een gevaar voor de samenleving en de nationale veiligheid, oordelen de Belgische autoriteiten.

Islamprediker is meteen in beroep gegaan

Francken heeft de verblijfsvergunning van imam A.S. ingetrokken. De islamitische prediker is het daar niet mee eens en is meteen in beroep gegaan tegen de beslissing, zegt de staatssecretaris op de Franstalige zender Bel RTL. Volgens Francken, politicus voor de Vlaams-nationalistische N-VA, moet ‘België de verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen het salafisme’.

Theo Francken (N-VA) is de populairste politicus van Vlaanderen. Hij stuurt vliegtuigen vol migranten terug en brengt met EU-collega’s de asiel­instroom terug. ‘Ik erger me aan de zieligheidsindustrie,’ zei hij in een interview met Elsevier Weekblad >

Dat gevecht is een prioriteit voor de regering, aldus Francken. Saudi-Arabië financiert de moskee grotendeels, waardoor het radicaalislamitische gedachtegoed wahabisme verder voet aan de grond krijgt. De Grote Moskee en het aanpalende Islamitisch en Cultureel Centrum worden regelmatig in verband gebracht met de verspreiding van het fundamentalistische wahabisme in België.

Broeinest voor jihadisme

Francken is zich ervan bewust: ‘Iedereen weet dat er een probleem is met de Grote Moskee van Brussel.’ Belgie heeft flink te stellen met radicale moslims. In maart vorig jaar waren er aanslagen op het Brusselse vliegveld Zaventem en in de metro. De Brusselse wijk Molenbeek wordt gezien als een broeinest voor jihadisme. Daar heeft de Grote Moskee allemaal niets te maken, zweren ze daar.

Ndiaye Mouhameth Galaye, de vertegenwoordiger van de moskee, verklaarde eerder tijdens een hoorzitting over de aanslagen in de Belgische hoofdstad dat de moskee juist ‘een bondgenoot is in de strijd tegen de radicalisering’.

Afshin Ellian: ‘Onderzoek naar gevoelens moslims EU creëert nare sfeer

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.