Duitsland

Raar: ondanks ophef vernoemt Deutsche Bahn toch trein naar Anne Frank

30 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Ondanks alle ophef besluit het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn definitief om een nieuwe ICE hogesnelheidstrein te vernoemen naar Anne Frank. Het besluit stuitte op publieke verontwaardiging omdat Anne Frank in 1944 per trein is gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze in 1945 stierf.

Een woordvoerder van Deutsche Bahn bevestigt het besluit tegenover NRC, en zegt bovendien dat het om een ‘heel bewuste beslissing’ gaat.

Wedstrijd voor het publiek

Het treinbedrijf organiseerde onlangs een wedstrijd waarbij het publiek werd opgeroepen namen te opperen voor treinen van het nieuwe type ICE4, waarvan de eerste 25 exemplaren in 2018 en 2019 in gebruik zullen worden. Het moest gaan om ‘Duitse historische persoonlijkheden’.

Er kwamen meer dan 19.000 inzendingen. Een jury van deskundigen van binnen en buiten het bedrijf kozen behalve Anne Frank onder meer Konrad Adenauer, Ludwig van Beethoven, Karl Marx, Marlène Dietrich, Albert Einstein en Thomas Mann.

Smakeloze actie

Het besluit stuitte op hevig verzet, en werd in Duitse media ‘smakeloos’ gevonden. Ook de Anne Frank Stichting was niet blij met het besluit. ‘Buitengewoon ongelukkig’ noemde directeur Ronald Leopold het voornemen. ‘Dit roept de associatie op met de deportaties in de Tweede Wereldoorlog. Het veroorzaakt veel pijn bij mensen die dit hebben meegemaakt’, zei Leopold maandag tegen NOS.

Volgens Deutsche Bahn was Anne Frank een van de meest genoemde namen. Omdat de naam bij de 20 meest genoemde suggesties horen, was het volgens de woordvoerder ‘vreemd geweest als we uitgerekend de naam Anne Frank verworpen zouden hebben’.

De Duitse spoorwegen speelden een cruciale rol bij de deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar verschillende concentratiekampen. Volgens Deutsche Bahn loopt het bedrijf niet weg voor de nazigeschiedenis van haar voorloper de Reichsbahn, maar ziet dat gruwelijke verleden juist onder ogen.

Volgens het spoorbedrijf hadden de inzenders goede bedoelingen met hun suggestie: ‘Frank stond voor tolerantie en een vreedzame ontmoeting tussen verschillende culturen’. Het is overigens nog niet zeker over de vernoeming doorgaat. Het gebruik van de naamrechten van Anne Frank moet nog worden gecheckt.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.