Verenigd Koninkrijk

Partijgenoten kwetsbare May beramen coup

06 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Diverse Britse kabinetsleden bereiden in het geheim het vertrek van premier Theresa May voor. Dat zegt Grant Shapps, die drie jaar voorzitter was van de Conservatieve Partij.

Shapps deed zijn uitspraken in het ochtendprogramma Today op BBC Radio 4. Ook dertig parlementsleden en nog eens vijf oud-kabinetsleden, zouden hem steun hebben toegezegd. ‘Meer en meer politici beseffen dat de oplossing voor deze leiderschapscrisis niet is: onze kop in het zand steken,’ aldus Shapps. Voor een leiderschapsverkiezing zijn volgens de partijregels 48 stemmen nodig.

‘Overweeg om op te stappen’

Een van de oud-kabinetsleden is Ed Vaizey, minister van Cultuur onder premier David Cameron. Vaizey is nu parlementslid voor de Conservatieven. Hij liet gisteren weten dat May moet overwegen op te stappen. Hij is de eerste Tory in het parlement die openlijk zijn twijfels uit over het aanblijven van May als partijleider.

‘Ik denk dat aardig wat mensen van mening zijn dat ze ontslag moet nemen,’ zei Vaizey tegen de BBC. Vaizey, tegenstander van de Brexit, is voor behoud van de huidige Britse relatie met de EU. ‘Partijleden zijn erg bezorgd, zeggen ze onder vier ogen. Het is een moeilijke situatie.’

Onder vuur

May ligt al langer onder vuur in haar eigen partij. Zo zei minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson begin deze maand dat May de Conservatieve Partij de ‘grond in boort‘. Hij gaf haar nog hooguit een jaar als premier.

Sinds de verloren verkiezingen van 8 juni is de positie van May uiterst kwetsbaar, in eigen gelederen brokkelt de steun gestaag af. Haar jaarlijkse toespraak tot de partij op het congres van de Conservatieven, had het moment moeten worden waarop ze zich herpakte, maar de rede eindigde, onder meer door een hevige hoestbui, in een drama.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.