Oostenrijk

Ophef in Oostenrijk na Duitse vergelijking Kurz en Hitler

16 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Een satirisch Duits tijdschrift krijgt felle kritiek uit Oostenrijk nadat het een afbeelding plaatste waarin politicus Sebastian Kurz ‘baby-Hitler’ wordt genoemd. Dat is toch satire, reageren medewerkers van het tijdschrift.

Kurz, pas 31, won afgelopen zondag met machtsvertoon de verkiezingen in Oostenrijk. Hij lijkt op weg de volgende bondskanselier van het land te worden. De politicus van de conservatieve partij ÖVP liet zich op thema’s als immigratie fel uit, in een ogenschijnlijke poging stemmen weg te halen bij de rechtse FPÖ.

Gevoelige satire

Na zijn overwinning plaatste het satirische Duitse tijdschrift Titanic een foto op Twitter waarop Kurz te zien is met de tekst ‘Eindelijk mogelijk: baby-Hitler doden’. Hij heeft een kruis op zijn hart. In de hoek van de foto wordt gesproken van een ‘reis terug in de tijd in Oostenrijk’. Adolf Hitler werd geboren in Oostenrijk, dichtbij de Duitse grens.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Oostenrijkse media reageren furieus op de ‘grap’. De krant Kronen Zeitung noemt het ‘ongelofelijk’ en ‘smakeloos’, de populaire website OE24.at schrijft ‘Schandaal: satirisch tijdschrift roept om de dood van Kurz’. Op sociale media werd binnen de kortste keren door duizenden mensen gereageerd – vooral negatief. De politie van Wenen reageerde dat de foto wordt onderzocht door de veiligheidsdiensten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Oostenrijkers hebben geen humor’

Intussen zeggen medewerkers van Titanic dat het gewoon humor is. ‘In het geval van deze grap is er een duidelijke grens overschreden, namelijk die van Oostenrijk,’ zegt hoofdredacteur Tim Wolff tegen Meedia. ‘Daar gaan ze duidelijk niet zo nonchalant om met hun eigen naziverleden als wij, de goede gereformeerde Duitsers.’

Redacteur Moritz Hürtgen zegt tegen VICE dat Oostenrijkers geen humor hebben. ‘Ze menen alles altijd serieus. De hele wereld lacht om ze.’ Kurz en zijn politieke partij hebben nog niet gereageerd op de kwestie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.