Oostenrijkse verkiezingen

Oostenrijk kiest: duidelijke overwinning voor jonge Sebastian Kurz

15 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Oostenrijk maakte zondag de gang naar de stembus voor de parlementaire verkiezingen. In de vervroegde parlementsverkiezingen behaalde de conservatieve ÖVP onder leiding van Sebastian Kurz een duidelijke overwinning.

De ÖVP kreeg volgens de eerste exitpolls 31,7 procent van de stemmen, een winst van bijna 8 procentpunten ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2013. De rechtse FPÖ boekte eveneens winst, van 20,5 naar 25,9 procent.

De sociaal-democratische SPÖ van kanselier Christian Kern komt op de tweede plaats, maar is met 27 procent van de stemmen nauwelijks vooruitgegaan. De Groenen zijn van 12,4 procent teruggevallen naar 3,8 procent, waarmee ze onder de drempel van 4 procent blijven om in het parlement te komen. De lijst van de van de Groenen afgescheiden Peter Pilz zit daar met 4,3 procent net boven en de liberale Neos staan op 5,1 procent.

Migratie is hoofdthema

Tussen de huidige coalitiepartijen ÖVP en SPÖ ontstond in mei een breuk die daarna alleen maar wijder is geworden. Het is daarom niet de verwachting dat de coalitie in zijn huidige vorm doorgaat.

Niet verrassend is dat migratie een van de hoofdthema’s is in de verkiezingen. Kurz wil een rechtsere koers aanhouden met de ÖVP, en belooft onder meer de migratieroutes naar Europa aan te pakken, uitkeringen voor migranten naar beneden te schroeven, en immigranten geen uitkeringen te geven totdat ze vijf jaar in Oostenrijk hebben gewoond.

Pro-Europa houding

De FPÖ beschuldigt Kurz ervan hun beleid te stelen. Heinz-Christian Strache, kandidaat voor de FPÖ, noemde Kurz eerder een poseur. De partij, die al twee keer eerder in de regering zat, wil vaker referenda organiseren en maakt bij voorbaat al aanspraak op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

ÖVP-leider Kurz wil een eventuele coalitiepartner met een pro-Europese houding, maar zowel de SPÖ als de FPÖ vinden dat de EU zich niet teveel met het land moet bemoeien. Een coalitie met de FPÖ lijkt voor de ÖVP het meest waarschijnlijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.