Noord-Korea

Kim Jong-un van Noord-Korea wilde ook zijn neef vermoorden

02 oktober 2017

Het Noord-Koreaanse regime wilde niet alleen Kim Jong-nam, maar ook diens zoon, de 21-jarige Kim Han-sol om het leven brengen.

Dat heeft een groep Noord-Koreaanse dissidenten gezegd tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, werd afgelopen februari dood aangetroffen op de luchthaven van Kuala Lumpur. Onderzoek wees uit dat hij was gestorven na een gifgasaanval. De zoon van het slachtoffer, Han-sol, werd door het regime als hoofdverdachte van de moord gezien. Daarop werd hij door de Noord-Koreaanse dissidenten in veiligheid gebracht. De Nederlandse overheid zou hierbij hebben geholpen, maar ontkent vooralsnog betrokkenheid, schrijft de Amerikaanse krant.

Proces

In Maleisië is vandaag het proces begonnen tegen de twee verdachten die de moord zouden hebben uitgevoerd. De twee vrouwen, afkomstig uit Indonesië en Vietnam zijn respectievelijk 25 en 28 jaar. Zij ontkennen moedwillig Jong-nam te hebben gedood. Ze zeggen dat ze dachten deel te nemen aan een verborgen cameraprogramma. De twee hangt de doodstraf boven het hoofd.

Intussen loopt de spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten verder op. In een reactie op uitspraken van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, meldt president Donald Trump dat de minister ‘vooral geen moeite moet doen’ voor een diplomatieke oplossing met Pyongyang. Tillerson meldde gisteren dat hij op diverse manieren rechtstreeks contact heeft met het regime. ‘We blijven het onderzoeken, dus stay tuned,’ aldus de Amerikaanse minister. Hij verblijft op dit moment in China om met verschillende partijen te zoeken naar een oplossing voor het conflict.

Gespannen

De relatie tussen Tillerson en Trump staat al langer op gespannen voet. Volgens een medewerker zou Trump zijn buitenlandminister verwijten totaal ‘establishment’ te zijn op internationaal politiek terrein, hij zou te veel deel uitmaken van de gevestigde orde. Tillerson zou op zijn beurt tegen Trumps nieuwe stafchef John Kelly hebben geklaagd over de onuitputtelijke stroom controversiële uitspraken van de president.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.