Brexit

Theresa May met spoed naar Brussel

16 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

In een ultieme poging de vastgelopen Brexit-onderhandelingen weer in gang te zetten, vliegen de Britse premier May en Brexit-minister David Davis vandaag voor een spoedberaad naar Brussel. Daar zullen ze de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ontmoeten voor een werkdiner.

Ook de Brexit-onderhandelaar van de Europese delegatie Michel Barnier schuift aan, meldt het Britse dagblad The Guardian. Londen hamert erop dat de afspraak al een tijd in May’s agenda stond, maar bronnen in Brussel weerleggen dat bericht.

Het flitsbezoek komt voor de cruciale Europese top in Brussel op donderdag. Naar verwachting stellen de Europese regeringsleiders daar vast dat er onvoldoende voortgang is geboekt om door te gaan naar fase 2, de toekomstige handelsrelaties. Wellicht geven ze wel opdracht om daarvoor ‘interne voorbereidingen’ te treffen. De afgelopen week bleek na de vijfde onderhandelingsronde over de Brexit dat de gesprekken muurvast zitten, vooral over de financiële afrekening. Daarnaast zou er vanuit de Europese Unie (EU) veel scepsis zijn over de houdbaarheid van May als premier in haar land.

Eerste keer sinds april

Het wordt de eerste keer dat May en Juncker één-op-één met elkaar spreken na de dramatische ontmoeting in april. Juncker zou toen hebben gezegd dat May ‘zich dingen in het hoofd haalde’ over het Brexit-proces. De premier zou de Luxemburger er daarop van hebben beschuldigd dat hij bewust probeerde de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk te beïnvloeden.

May zou sinds zondag verwoede pogingen doen haar Europese collega’s af te bellen, om te beginnen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Maar de lidstaten, met Frankrijk en Duitsland voorop, zouden vooralsnog voet bij stuk houden.

Serieus onderhandelen

In een reactie laat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson weten dat het tijd is om ‘serieus’ te gaan onderhandelen over de Brexit. Johnson zei dat maandag in Luxemburg voorafgaand aan overleg met zijn ambtgenoten.

Hij zei te hopen dat de gesprekken over het toekomstige ‘diepe en speciale partnerschap’ kunnen beginnen. Dat is volgens hem in het belang van beide partijen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.