Verenigd Koninkrijk

May laat zich niet stoppen door interne coup: ‘Ik blijf aan’

06 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Ondanks de ‘geheime’ coup die partijleden tegen haar beramen, is de Britse premier Theresa May niet van plan op te stappen als leider van de Conservatieve Partij. ‘Dit land heeft kalm leiderschap nodig, en dat is precies wat ik biedt.’

‘Met de volledige steun van mijn kabinet,’ voegt May er nog aan toe, tijdens een live uitgezonden speech in Maidenhead in het zuiden van Engeland.

Verbrijzelde autoriteit

Eerder op de dag werd bekend dat diverse kabinetsleden in het geheim haar vertrek voorbereiden. De ex-voorzitter van de Conservatieve Partij Grant Shapps onthulde de plannen, waar hij zelf voortrekker van is. Ook dertig parlementsleden en nog eens vijf oud-kabinetsleden, zouden hem steun hebben toegezegd. ‘Meer en meer politici beseffen dat de oplossing voor deze leiderschapscrisis niet is: onze kop in het zand steken,’ aldus Shapps.

Volgens hem en zijn bondgenoten is haar autoriteit – vooral na haar dramatische speech afgelopen woensdag –  ‘compleet verbrijzeld’. Voor een leiderschapsverkiezing zijn volgens de partijregels 48 stemmen nodig.

Voor- en tegenstanders van Brexit

Een van de oud-kabinetsleden is Ed Vaizey, minister van Cultuur onder premier David Cameron. Vaizey is nu parlementslid voor de Conservatieven. Hij zei donderdag dat May moet overwegen te vertrekken. Hij is de eerste Conservatief in het parlement die openlijk zijn twijfels uitspreekt over het aanblijven van May als premier.

Dat deed haar eigen minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson wel al eerder. Vorige week verklaarde Johnson dat May de Conservatieve Partij ‘de grond in boort’. Ook zette hij vraagtekens bij de duur van haar premierschap: hij gaf haar hooguit nog een jaartje als premier.

Er zijn echter nog geen Conservatieve ministers die hun openlijke steun hebben uitgesproken voor het plot tegen May, dat volgens Schapps ‘zowel voor- als tegenstanders van Brexit’ achter zich heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.