Europese Unie

Macron wil ingrijpende ‘politieke revolutie’ in Brussel

23 oktober 2017

De Franse president Emmanuel Macron wil niet dat zijn partij lid wordt van een van de bestaande Europese politieke blokken. Hiermee gaat hij bewust politieke allianties uit de weg. Zijn doel: een politieke revolutie in Europa.

Macron anticipeert op de komende verkiezingen in het Europees Parlement. Hij wil andere Europese partijen overhalen om een nieuw politiek blok te vormen. Daarin moet zijn eigen La République en Marche centraal staan. Dat meldt de Britse Financial Times.

Macron wil stevige vinger in de pap

De Franse president wil op die manier invloed uitoefenen op de benoeming van de voorzitter van de Europese Commissie. Die wordt benoemd na de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019. Voor Macron een van de sleutelposities in de Europese politiek.

Eerder pleitte Macron al voor een Europese begroting, een Europese minister van Financiën en nauwere samenwerking op het gebied van defensie.  ‘We willen een revolutie teweeg brengen in de Europese politiek,’ zegt En Marche leider Arnaud Leroy in Financial Times. ‘Europa is voor veel landen een politiek breukvlak. Daarom willen we een politieke omwenteling. Daarbij willen we niet vastzitten in oude structuren en dynamieken.’

‘Politieke blokken gedateerd’

Binnen de Europese Unie maken drie verschillende stromingen de dienst uit: de christen-democraten, de sociaal-democraten en de liberalen. Als het aan Macron ligt, komt daar binnenkort verandering in: ‘We zullen op termijn zien dat wat zich in Frankrijk heeft voltrokken, uiteindelijk ook op Europees niveau zal gebeuren.’ Volgens Macron zijn de huidige politieke structuren gedateerd: ‘Datgene wat die oude partijen bijeenhoudt, bestaat soms niet meer.’

Eerder dit jaar wist de Franse president Emmanuel Macron, met zijn partij la République en Marche, een politieke aardverschuiving in Frankrijk te bereiken. De Franse Parti Socialiste werd weggevaagd, en ook de centrum-rechtse Les Républicains kregen een kaakslag toebedeeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.