Oostenrijk

Juncker wenst Kurz succes met pro-EU-regering

16 oktober 2017

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft de Oostenrijkse ÖVP-leider Sebastian Kurz gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Juncker wenst hem succes bij de vorming van een ‘stabiele en pro-Europese regering’.

Oostenrijk bekleedt in de tweede helft van volgend jaar het roterende EU-voorzitterschap, waarbij onder verantwoordelijkheid van Wenen een reeks belangrijke beslissingen over de EU moet worden genomen. ‘Een grote uitdaging voor Oostenrijk en u persoonlijk,’ schrijft Juncker.

De 31-jarige Kurz zei tijdens de campagne dat de nieuwe regering voor hem ‘zeer duidelijk’ pro-Europees moet zijn. Elke flirt met een Öxit – een Oostenrijks vertrek uit de EU – is wat hem betreft uit den boze. Maar Kurz wil wel een Europese Unie die zich tot kerntaken beperkt.

Jongste regeringsleider ooit

Kurz behaalde zondag met zijn conservatieve partij bijna 32 procent van de stemmen. Naar verwachting wordt hij met zijn 31 jaar de jongste Europese regeringsleider ooit. Hij boekte een winst van 8 procentpunten ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2013. De rechtse FPÖ won ook, van 20,5 naar 25,9 procent. De sociaal-democratische SPÖ van kanselier Christian Kern is de tweede partij geworden, maar behaalde met 27 procent van de stemmen nauwelijks vooruitgang. De Groenen zakten van 12,4 procent naar 3,8 procent, onder de drempel van 4 procent om in het parlement te kunnen komen.

De vraag is met welke partijen de conservatieve ÖVP een regeringscoalitie gaat vormen. De FPÖ, die ruim een kwart van de stemmen haalde, is zeer eurosceptisch. Brussel hoopt daarom op een samenwerking van Kurz met de sociaal-democraten.

Over de post

Kurz wil met alle partijen in het parlement praten, maar zal eerst de telling van per post uitgebrachte stemmen afwachten. Die telling begint maandag en brengt naar verwachting donderdag uitsluitsel wie de tweede partij wordt: de SPÖ of de FPÖ. Ook wordt duidelijk of de Groenen toch de kiesdrempel halen.

Kurz scoorde tijdens zijn campagne met harde standpunten over immigratie. Zo beloofde hij de migratieroutes over de Middellandse Zee en de Balkan te zullen sluiten en uitkeringen voor asielzoekers sterk te verlagen. Volgens deskundigen in tv-programma Nieuwsuur zal hij mogelijk naar Oost-Europese lidstaten trekken en ontstaat zo een blok dat er een heel andere immigratiepolitiek op nahoudt dan de rest van de EU.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei maandag in een verklaring dat de winst van de FPÖ een ‘grote uitdaging’ wordt voor andere Oostenrijkse partijen. Merkel voegde toe dat ze hoopt op een ‘nauwe samenwerking met Kurz op Europees niveau’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.