Turkije

Journalist Dündar heeft lak aan Turks arrestatiebevel, komt toch naar De Balie

25 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De voor het Turkse regime gevluchte journalist Can Dündar komt bij nader inzien toch naar het Amsterdamse debatcentrum De Balie voor een lezing. Hij annuleerde zijn optreden eerder uit angst gearresteerd en uitgeleverd aan Turkije te worden.

Ondanks de veiligheidsrisico’s, geeft hij op 1 november toch de Vrijheidslezing, meldt De Balie op haar website. ‘Erdogan wil Interpol inzetten als zijn persoonlijke politiedienst in Europa. Als Interpol en Europese overheden daaraan willen meewerken, dan is dat hun keuze. Wij zullen dat aanvechten. Daarom heb ik besloten toch naar De Balie te komen, wat de risico’s ook zijn,’ laat Dündar weten in een verklaring.

Angst voor arrestatiebevel Interpol

Hij blies zijn geplande optreden dinsdag af, nadat justitie in Turkije de internationale politieorganisatie Interpol had verzocht een arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen. Nu de gemeente Amsterdam heeft gegarandeerd dat Dündar niet wordt opgepakt, wil hij toch afreizen naar Nederland.

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, en verschillende politieke partijen reageerden woedend op het nieuws dat Dündar eerder niet naar Amsterdam durfde af te reizen, uit angst voor het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Onder meer GroenLinks en VVD hebben er Kamervragen over gesteld.

Turkse wapenleveranties

In Turkije is de oud-hoofdredacteur van Cümhuriyet (tot voor kort de grootste seculiere oppositiekrant van Turkije) tot vijf jaar cel, wegens het onthullen van staatsgeheimen. De krant maakte namelijk een reportage waarin Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië werden onthuld. De wapens zouden uiteindelijk bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn beland.

Op de dag van zijn veroordeling werd Dündar overigens beschoten net buiten de rechtbank in Istanbul. Zijn vrouw wist hem weg te duwen en de aanslag op zijn leven te verijdelen. Hoewel Dündar naar Duitsland is gevlucht, zit zij nog altijd in Turkije. Haar paspoort werd ingenomen, waardoor ze het land niet uit kan. Het stel leeft daarom al meer dan een jaar gescheiden van elkaar.

Dündar reageerde indertijd dat hij slechts zijn werk deed: ‘Wij zijn journalisten, geen ambtenaren. Het is niet onze taak om de smerige geheimen van de staat te bewaren, maar juist om haar namens de burger te ondervragen,’ twitterde hij destijds.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.