Johnson waarschuwt Trump voor ‘Noord-Koreaans zwaard van Damocles’

23 oktober 2017Leestijd: 1 minuut
Johnson Foto: AFP

Onheilspellende woorden van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Noord-Korea ‘houdt een nucleair zwaard van Damocles boven het bibberende menselijke ras.’ Hij roept de Amerikaanse president Donald Trump op hier iets aan te doen.

Trump heeft de ‘absolute plicht’ om te antwoorden op de Noord-Koreaanse dreigingen, aldus Johnson. De Britse minister wil dat de Amerikanen in dialoog gaan met het regime in Pyongyang.

Bondgenoten beschermen

Johnson geeft aan dat de Britten achter Trump staan, maar dat de president wel zijn verantwoordelijkheid moet nemen: ‘De Amerikaanse president – wie hij of zij ook is – heeft de absolute plicht om opties voor te bereiden om niet alleen de Amerikanen te beschermen, maar alle bondgenoten die zich onder de Amerikaanse nucleaire paraplu hebben geschaard.’

Het regime van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft dit jaar al 19 rakettests gedaan, en het tempo van kernproeven flink opgevoerd. Dit jaar voerde Noord-Korea vier van de in totaal zes kernproeven ooit uit.

Japan waarschuwt

Overigens waarschuwde Japan maandag opnieuw voor het Noord-Koreaanse gevaar. De nucleaire dreiging van Noord-Korea is ‘kritiek en imminent’, zegt de Japanse minister van Defensie Itsunori Onodera maandag in gesprek met Zuid-Korea.

Sinds er een Noord-Koreaanse raket over een deel van Japan heenvloog, maakt het land zich hevige zorgen over de nucleaire ontwikkeling van het Kim-regime. Noord-Korea heeft bovendien meermaals verklaard raketten in het bezit te hebben die de Amerikaanse westkust kunnen raken.