België

Doorbraak: Hoe de bende van Nijvel ongestoord kon moorden

24 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

In de jaren tachtig was de beruchte bende van Nijvel actief in België en Frankrijk. De omgeving werd geteisterd door roofovervallen, waarbij de nietsontziende bende zonder aarzelen dodelijke slachtoffers maakte. 28 in totaal. Er werden geen arrestaties verricht. Het onderzoek zat jarenlang in het slot. Tot afgelopen weekend.

De bende van Nijvel sloeg 1982 en 1985 waarschijnlijk 16 keer toe in België en Frankrijk. Hierbij vielen in totaal 28 doden en ruim 20 gewonden. De kassa’s van supermarkt Delhaize waren vaak doelwit van de roofzuchtige bende. Na het laatste overval, bij een Delhaize in Aalst, waarbij acht doden vallen, verneemt men niets meer van de bende. Ook het politieonderzoek belandt op een dood spoor.

Bekentenis op sterfbed

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws onthulde zaterdag dat een man vlak voor zijn dood bekende dat hij lid was geweest van de bende van Nijvel. Christiaan B.  vertelt aan zijn broer dat hij ‘de Reus’ was in de bende van Nijvel. B. was oud-agent van de Belgische speciale politie-eenheid Groep Diane. B. werd uit de groep Diane gezet toen hij had geschoten op een mede-agent.

Deze bekentenis had plaats in 2015. Nu – meer dan dertig jaar na dato – is eindelijk een doorbraak in het onderzoek. Sinds dit weekend komen de getuigenissen snel naar boven. De onthullingen zijn ontluisterend. De bendeleden waren vermoedelijk in dienst bij de rijkswacht. Over B. meldt Het Laatste Nieuws dinsdag dat zijn laptop na zijn dood is verdwenen. Ook hebben onbekenden geld van zijn rekening gehaald.

Bendeleden bij de rijkswacht

Inmiddels is de groep Diane, een elite-eenheid binnen de rijkswacht, doelwit van het onderzoek. Dat schrijft Het Nieuwsblad.  Christaan B. was namelijk lid van de  Groep Diane. Volgens de recherche opereerde de bende van Nijvel tijdens de overvallen steeds koelbloedig, alsof erop was getraind.

Ook blijkt dat oudere tips eerder onder het tapijt zijn geschoven. Jeugdvriend Marc van Damme belt in 1998 de politie omdat hij de Reus herkent. ‘Ik heb direct dat nummer gebeld,’ zegt Van Damme tegen de Vlaamse krant De Morgen. ‘De volgende dag stond er een donkere anonieme auto in mijn straat. Ik woon in een doodlopende straat, en die auto stond daar een week lang elke dag. Met twee mannen in en het lichtje binnenin aan. Ik ervoer dat als bedreigend en besloot niet meer in dit potje te roeren. Ik heb er met niemand meer over gesproken.’

Ook een man die in 1985 gewond raakte, spreekt nu openlijk over de bende van Nijvel. Bozidar Junior Djuroski. Djuroski zegt tegen TV Oost Nieuws dat hij één van de bendeleden herkende bij de rijkswacht, toen hij zich bij het bureau meldde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.