Turkije

Waarom Erdogan de Amerikaanse ambassadeur niet langer erkent

11 oktober 2017

De arrestatie van een medewerker van de Amerikaanse ambassade in Ankara, heeft geleid tot een diplomatieke crisis tussen de VS en Turkije. Turkije arresteerde de medewerker, maar onduidelijk is wat hem ten laste wordt gelegd. Dit wekte de woede van de Amerikaanse ambassadeur John Bass.

‘Deze arrestatie doet de vraag rijzen in hoeverre sommige autoriteiten proberen de langdurige relatie tussen Turkije en de VS te verzwakken,’ zegt John Bass. Dat meldt de Britse krant Financial Times.

Bass mag geen afscheid nemen

Deze uitspraak schoot de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het verkeerde keelgat. In een verklaring zegt hij dat de Turkse regering Bass niet langer erkent als ambassadeur van de Verenigde Staten. ‘We geven hem geen toestemming om een afscheidsronde te houden bij onze ministers, ons parlement of bij mijzelf.’

Bass staat op het punt om Turkije te verlaten, om op diplomatieke missie te gaan naar Afghanistan. Het is nog niet eerder gebeurd dat Turkije besluit een Amerikaanse ambassadeur niet langer te erkennen. De reactie van Amerika was vernietigend, vooralsnog worden er geen Amerikaanse reisvisums meer uitgeleverd. Als repercussie besloot Turkije hetzelfde te doen.

Ambassade geïnfiltreerd

Vanuit Washington is eveneens boos gereageerd op de arrestaties. Amerika roept de Turkse autoriteiten op om de arrestant toegang te geven tot advocaten. Volgens Erdogan blijkt juist uit de arrestaties van het diplomatieke personeel ‘dat er iets niet pluis is in de ambassade’.

Volgens de Turkse president is er sprake van infiltratie van aanhangers van Fethullah Gulen in de Amerikaanse ambassade: ‘Amerika kan zich beter bezighouden met de vraag waarom de ambassade is geïnfiltreerd.’ Volgens de Turkse regering zit de geestelijke Gulen achter de mislukte coup van 2016.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.