Turkije

Erdogan dreigt NAVO-bondgenoten: ‘Zo kan het niet langer’

23 oktober 2017

De bondgenoten van Turkije moeten het land respecteren. Dat vindt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ‘Als er onrust ontstaat, of wanneer we worden geïntimideerd, dan kunnen we ’s nachts plotseling toeslaan,’ zegt Erdogan. ‘Zo gaat het niet langer, het is mooi geweest.’

Dat meldt de Turkse krant Hurriyet. Turkije ligt al langer in de clinch met de bondgenoten van de NAVO. ‘Turkije zal zonder toestemming van andere landen zijn eigen wetten handhaven,’ zegt Erdogan. ‘We respecteren diegenen met wie we een strategisch bondgenootschap hebben, op voorwaarde dat ze ons respecteren.’ De Turkse president deed deze uitspraken zondag, op een jongerencongres van zijn AK-partij.

Conflict met Amerika

Erdogan kreeg in oktober een conflict met de Verenigde Staten. De Turkse autoriteiten arresteerden een lid van het Amerikaanse ambassadepersoneel.  Daarop stopten de Verenigde Staten met het uitgeven van visums. Dit schoot de Turkse president in het verkeerde keelgat. ‘Ze zeggen dat de Verenigde Staten de bakermat van de democratie. Dat kan niet waar zijn,’ zei Erdogan eerder. ‘Dit is geen democratie.’

Ook zit hem dwars dat bij een staatsbezoek aan Washington D.C. zijn lijfwachten werden gearresteerd. Dit gebeurde nadat ze betrokken raakten bij straatgevechten met demonstranten, voor de Turkse residentie. Erdogan stuurde zijn lijfwachten – allemaal voorzien van diplomatieke papieren – bewust af op het protest. ‘Mijn 13 lijfwachten kregen allemaal een arrestatiebevel, terwijl ik daar te gast ben. Het spijt me, maar dan is dat land niet beschaafd.´

Inreisverbod steen des aanstoots

Ook vindt Erdogan dat de Amerikaanse president Donald Trump tekortschiet als het gaat om zijn inreisverbod voor moslimlanden: ‘Moslims in de Verenigde Staten worden bedreigd met uitzetting. Dat betekent dat er in dat land een probleem is.’

Een diepere oorzaak is de nasleep van de mislukte coup in Turkije, in juli 2016. Het leger probeerde tevergeefs de macht te grijpen. Volgens de regering van Erdogan was de Turkse geestelijke Fethullah Gülen het brein achter de staatsgreep. Gülen verblijft in de Verenigde Staten, en de Amerikaanse regering weigert hem uit te leveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.