Catalaans parlement kiest voor onafhankelijkheid

27 oktober 2017Leestijd: 1 minuut
Demonstranten houden Catalaanse onafhankelijkheidsvlaggen omhoog buiten het Catalaanse parlementsgebouw - Foto: AFP

Het Catalaanse parlement heeft vrijdag een motie aangenomen waarin staat dat de Spaanse deelstaat zich onafhankelijk zal verklaren. Spanje laat dit niet over zijn kant gaan.

Een deel van de parlementariërs verliet de zaal voorafgaand aan de stemming: de leden van de Socialistische Partij, de Partido Popular en Ciudadanos. Daarop werd aangedrongen op een geheime stemming door de partijen die achter de afscheiding staan. Zij hadden de motie ingediend.

Kort daarna gaf de Spaanse senaat groen licht aan de regering in Madrid om het bestuur van Catalonië over te nemen.

Opstandige deelstaat

Het is echter niet waarschijnlijk dat de onafhankelijkheid ook de facto kan worden uitgeroepen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Spaanse regering onder leiding van premier Mariano Rajoy later vandaag nog artikel 155 uit de Spaanse grondwet inroepen – daarmee kan het bestuur van een opstandige regio worden overgenomen.

‘Er is geen alternatief,’ zei Rajoy daar eerder over. Hij beschuldigt de Catalaanse regering van Carles Puigdemont ervan de wet te negeren en de democratie belachelijk te maken.

Met artikel 155 wordt de regioregering naar huis gestuurd. Maar het parlement kan blijven functioneren. Uiteindelijk zullen dan nieuwe regioverkiezingen worden uitgeschreven. Naar verwachting zal artikel 155 zaterdag in werking treden.