Brexit

Verhofstadt: ‘May moet zich verantwoorden in europarlement’

12 september 2017Leestijd: 2 minuten

De Britse premier moet zich in het Europees Parlement verantwoorden voor de Brexit. Dat vindt Guy Verhofstadt, de leider van de liberale ALDE-fractie in het Parlement. Maar May voelt hier niets voor, en wijst de uitnodiging af.

‘Volgens mij is dat in haar voordeel,’ zegt Verhofstadt. May vindt dat het niet haar taak is om te spreken in het Europees Parlement. Ze wil zich beperken tot vergaderingen binnen de Europese Raad, waarin alle regeringsleiders van de lidstaten zitting nemen.

Verhofstadt blijft aandringen op de komst van May: ‘Ik wil haar aansporen om het Europees Parlement te woord te staan; andere staatshoofden hebben dat in het verleden ook gedaan.’

Wel achter gesloten deuren

Eerder dit jaar nodigde voorzittter Antonio Tajani de Britse premier uit om te spreken in de plenaire zaal van het Europees Parlement. Dit aanbod sloeg ze af, maar ze deed wel de toezegging om met europarlementariërs te spreken, achter gesloten deuren. Dat meldde de Britse krant The Guardian.

Verhofstadt vindt dit niet genoeg. ‘Het Europees Parlement moet uiteindelijk groen licht geven aan de uitkomst van de Brexitonderhandelingen,’ zegt de oud‑premier van België.

Verhofstadt buiten zijn boekje

Twee weken geleden kreeg Verhofstadt kritiek over zijn houding rondom de Brexit. Hij zou bevoegdheden naar zich toetrekken die hem niet toekomen. Dat vond Syed Kamall, een Brits Conservatief lid van het Europees Parlement. Volgens Kamall is het niet aan Verhofstadt om een oordeel te vellen over de voortgang van de Brexit. ‘Verhofstadt moet de Brexit coördineren voor het Europees Parlement, en heeft een brugfunctie naar de Europese Commissie,’ zegt Kamall tegen de BBC. ‘Maar het is niet de bedoeling dat hij probeert om de europarlementariërs te beïnvloeden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.