Europese Unie

Turkije: ‘Bevriezen gesprekken EU-toetreding onacceptabel’

08 september 2017

Turkije zal niet langer accepteren dat de Europese Unie treuzelt in de gesprekken over toetreding van Turkije tot de EU. Dat zegt de Turkse minister van Europese Zaken Ömer Celik.

‘Deze aanpak van: “We zetten de gesprekken op pauze, en daarna gaan we weer door” is voor ons niet langer houdbaar,’ zei de Turkse minister Celik na een ontmoeting met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in de Estse hoofdstad Tallinn. Dat meldt persbureau Reuters.

De betrekkingen tussen de Turkse regering en de Europese Unie (EU) staan onder druk sinds juli 2016, toen een staatsgreep in Turkije mislukte. Vooral tussen Turkije en Duitsland heersen grote spanningen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel paste het reisadvies naar Turkije aan, nadat een Duitse mensenrechtenactivist was opgepakt in Turkije voor ‘betrokkenheid bij terroristische activiteiten’.

Intussen is de Nederlandse ambassadeur in Ankara, Kees van Rij, ook nog steeds ongewenst in Turkije. Sinds de diplomatieke rel in maart verkeert hij niet op zijn post. Nederland kwam een half jaar geleden in conflict met Turkije toen de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya in Rotterdam een groep Nederlandse Turken wilde informeren over het aanstaande referendum in Turkije en oproepen te gaan stemmen. De Nederlandse regering verhinderde dit.

Europees Parlement is nog voor toetreding

De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, wil de toetredingsgesprekken met Turkije gaande houden. Hij denkt dat de EU Turkije kan dwingen om van koers te veranderen.

‘Het wordt moeilijker voor Turkije om toe te treden tot de EU, maar we kunnen dat hoofdstuk niet afsluiten,’ zegt Tajani tegen de Amerikaanse nieuwssite Politico. ‘Maar we moeten wel een belangrijk signaal afgeven: de doodstraf is voor ons niet acceptabel.’ Tajani vindt het een slechte ontwikkeling dat Turkije journalisten gevangen zet, maar benadrukt dat hij Erdogan hierop zal aanspreken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.