Migratie

Polen houdt voet bij stuk: migranten komen er niet in

06 september 2017

Polen zal blijven weigeren om migranten toe te laten volgens de herverdelingsregeling van de Europese Unie (EU). Het Europese Hof van Justitie in Brussel oordeelde woensdag juist dat de EU het recht heeft lidstaten te dwingen asielzoekers op te nemen.

‘Ik was ervan overtuigd dat een dergelijke beslissing eraan zat te komen, maar dit verandert absoluut niets aan de houding van de Poolse regering met betrekking tot het migratiebeleid,’ zegt premier Beata Szydlo tegen journalisten in de marge van een zakenconferentie.

Europese Commissie bemoeit zich er ook mee

De Europese Commissie roept alle EU-landen op de afspraken over het overnemen van asielzoekers uit Italië en Griekenland na te komen, na de uitspraak van het Europese Hof. Ook moeten de lidstaten meer erkende vluchtelingen rechtstreeks uit Turkije en Afrikaanse landen toelaten, zegt EU-Commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie).

De uitspraak van het Europese Hof, waarin staat dat ook Hongarije en Slowakije verplicht zijn Italië en Griekenland te ontlasten, bevestigt volgens hem dat de maatregel het juiste antwoord is op de migratiecrisis. Lidstaten hebben 27.695 asielzoekers overgenomen van Griekenland en Italië, onder meer vluchtelingen uit Eritrea en Syrië.  De verdeelsleutel was bedoeld om meer dan 150.000 migranten te verdelen over de EU. De maatregel loopt op 26 september af, maar dat betekent volgens Avramopoulos niet dat de verantwoordelijke ambtenaren meteen met hun werk stoppen.

Hongarije: toekomst van Europa in gevaar

Hongarije liet eerder vandaag weten dat het zich ook niet neerlegt bij de uitspraak van het Brusselse Hof. Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zei op een persconferentie dat het oordeel van het hof ‘onaanvaardbaar’ is. ‘Dit besluit brengt de veiligheid en toekomst van heel Europa in gevaar.’ Volgens de minister gaat het hier om ‘een politiek besluit’.

Slowakije, dat eveneens deel uitmaakt van de Visegradgroep (Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië), aanvaardt het arrest van het Europese Hof wel. Al zegt een regeringswoordvoerder dat ‘de verdeling van vluchtelingen aan de hand van quota in de praktijk niet werkt’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.