Europese Unie

Orbán bundelt krachten met Polen in strijd met EU

23 september 2017

De Poolse en Hongaarse regeringen vinden elkaar in hun ruzies met Brussel. Tegen beide landen lopen procedures van de Europese Unie.

De Hongaarse premier Viktor Orbán en de Poolse premier Beata Szydlo spraken elkaar vrijdag in Warschau, in voorbereiding op een bijeenkomst van ministers van Europese Zaken op dinsdag. Bij die vergadering staan onder meer de controversiële juridische hervormingen in Polen op de agenda.

Alleen anders op gebied van Rusland

Orbán neemt het in een gezamenlijke persconferentie met Szydlo flink op voor zijn bondgenoot: ‘Wat er nu met Polen binnen de EU gebeurt, getuigt van een compleet gebrek aan respect.’ Europese kritiek op de rechtsstaat in Polen is ‘ongegrond’, aldus Orbán. Polen en Hongarije vormen volgens hem de ‘beschermers van de basisprincipes van de EU’.

De twee landen houden er wat Rusland betreft een andere houding op na: waar Polen het Kremlin met argusogen bekijkt, onderhoudt Orbán juist een nauwere band met Rusland. Desalniettemin trekken de landen naar elkaar toe. Het feit dat er meerdere EU-procedures tegen de landen lopen, is daar de voornaamste oorzaak van.

Zowel Polen als Hongarije benadrukten eerder geen asielzoekers op te willen nemen in de context van het controversiële EU-herverdelingsschema. Eerder deze maand werd een beroep van Hongarije en Slowakije tegen het herverdelingsplan afgewezen. De Europese Commissie houdt vol dat het de landen kan verplichten om asielzoekers op te nemen onder het plan.

Szydlo meldde tijdens de persconferentie dat Hongarije en haar land een gedeelde positie hanteren op het gebied van asielzoekers. ‘Wij prioriteren de veiligheid van Poolse burgers,’ aldus Szydlo. Haar land wordt juist weer door de EU aangepakt vanwege de gerechtelijke hervormingen, die ondemocratisch zijn volgens de EU.

EU dreigt met Artikel 7-procedure

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker meldde eerder deze maand dan ook dat overwogen wordt om een Artikel 7-procedure tegen het land te starten, iets wat binnen de EU nog nooit is gedaan. Daarmee zou onder meer het stemrecht van Polen binnen de EU komen te vervallen. Brussel hekelt de hervormingen al geruime tijd, omdat ze de trias politica (de basis voor de moderne rechtsstaat) schaden.

Orbán geeft vrijdag aan een vetostem uit te brengen, mocht die procedure doorgaan. In mei riep de Europese Commissie ook al op tot een Artikel 7-procedure tegen Hongarije, vanwege Orbáns weigering om asielzoekers op te nemen.

Hongarije bewaakt zijn grenzen zeer streng, een van de redenen waarom de Balkan-route van migranten is opgedroogd. Drie weken geleden riep Orbán de rest van de EU op mee te betalen aan de grensbewaking aangezien andere lidstaten er ook van profiteren. De oproep wekte de toorn van Juncker, die Orbán een ‘gebrek aan solidariteit’ verweet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.