Brexit

Juncker: ‘Britten straffen? Ik ben juist dol op de Britten!’

14 september 2017

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, is niet kwaad op de Britten. Dat zegt hij in een interview met een drietal vloggers uit de Europese Unie. Juncker denkt zelfs dat een harde Brexit kan worden voorkomen.

Juncker zegt dat hij hoopt dat de Britten niet zullen lijden onder een Brexit. Hij ontkent dat hij met de Brexit een voorbeeld wil stellen aan andere landen, die misschien geneigd zijn het Britse voorbeeld te volgen. ‘Ik ken geen ander land dat overweegt om de Europese Unie te verlaten, en de Britten wil ik niet straffen of boete laten doen. Daarvoor ben ik te dol op ze,’ zegt de Luxemburger.

Brexit behoort tot het verleden

Tijdens de Staat van de Unie, die Juncker woensdag uitsprak, maakte hij weinig woorden vuil aan de Brexit. ‘Dat komt,’ verklaart Juncker, ‘omdat Brexit niet de toekomst is. Brexit behoort nu al tot het verleden en ik wil het graag over de toekomst hebben.’ De Britten maken tot en met maart 2019 deel uit van de Europese Unie.

Vorige week werd bekend dat Juncker twijfelt aan de geschiktheid van Brexitminister David Davis, die namens het Verenigd Koninkrijk een volmacht heeft voor de onderhandelingen. Juncker vindt dat Davis een ‘openlijk gebrek aan interesse’ in de onderhandelingen vertoont. Davis ‘kan het slagen van de Brexitonderhandelingen in gevaar brengen,’ zei Juncker tijdens een overleg met de EU-onderhandelaar voor de Brexit, Michel Barnier, op 12 juli. Dit overleg was na de eerste ronde van de Brexitonderhandelingen.

Juncker spreekt liever Frans

Juncker liet zich in het verleden minder positief uit over de Britten. Zo besloot hij in mei een toespraak te houden in het Frans, omdat het Engels als Europese taal minder belangrijk zou worden. ‘Brexit is geen klein evenement,’ zei Juncker destijds. ‘Natuurlijk zullen we in volle transparantie onderhandelen met onze Britse vrienden. Maar er moet geen twijfel over zijn: het is niet de Europese Unie die de Britten in de steek laat. Het is andersom. Het zijn de Britten die de Europese Unie in de steek laten.’

De Britse premier Theresa May reageerde daarop. ‘Ondanks onze wensen, en ondanks de wensen van de andere regeringsleiders, zijn er sommigen in de Unie die niet willen dat de Brexit slaagt,’ zei ze in mei, waarmee ze impliciet Juncker  bedoelde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.