Islam

‘In Europa zijn zo’n 50.000 geradicaliseerde moslims’

02 september 2017

In Europa zijn naar schatting meer dan 50.000 geradicaliseerde moslims. ‘Het kunnen er ook duizend minder zijn, of duizend meer. Maar ze stellen de veiligheidsdiensten voor een probleem,’ zegt EU-coördinator terrorismebestrijding Gilles de Kerchove.

Het probleem is vooral te bepalen wie van deze geradicaliseerden gevaarlijk is, zegt de Belg in een interview met het Vlaamse dagblad De Morgen.

‘Het is geen exacte wetenschap’

Hij betwijfelt ook of radicale moslims wel kunnen worden gederadicaliseerd. ‘Iemand die zeer radicaal is, zal bij zijn ideeën blijven. Waar je op zijn minst voor moet zorgen, is dat de persoon geen geweld gebruikt om die ideeën te verwezenlijken.’ De Kerchove, deze maand tien jaar in functie, vindt dat de EU-lidstaten daar meer op moeten inzetten.

‘In Groot-Brittannië hebben de inlichtingendiensten 20.000 radicale personen gedefinieerd,’ zegt De Kerchove in de krant. ‘Van die 20.000 is veiligheidsdienst MI5 bezorgd over 3.000 van hen. Daarvan houden ze er 500 nauwlettend in de gaten. Mijn vraag is welke criteria je gebruikt om mensen door te schuiven van de ene categorie naar de andere? Die vragen zijn nog niet volledig beantwoord. Het is ook geen exacte wetenschap.’ In België zelf zijn er volgens de antiterreurcoördinator 500 Syriëgangers, maar ook een groep van meer dan 2.000 geradicaliseerde moslims.

Macron: verband tussen islam en terrorisme

Afgelopen week zei de Franse president Emmanuel Macron dat er een verband bestaat tussen islam en terrorisme. ‘Ja, ik heb het expliciet over islamistisch terrorisme,’ liet Macron weten, ‘en ik sta achter het gebruik van dat bijvoeglijk naamwoord.’ Niets zou absurder zijn dan het verband tussen terroristische aanslagen en het politieke en fundamentalistische geloof van een zekere islam te ontkennen,’ aldus de president. ‘Het heeft geen zin om naïef te zijn over dit onderwerp.’

Overigens nuanceerde Macron later zijn woorden: ‘Het is niet zo dat we nu bang moeten zijn voor de islam, en een groot wantrouwen moeten koesteren tegen de miljoenen moslims die in Europa leven, en die geen enkele band hebben met de fanatieke doctrine (van de islamisten, red.).’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.