Europese Unie

Hof dwingt Hongarije en Slowakije tot opname migranten

06 september 2017

Slowakije en Hongarije moeten zich houden aan de herverdeling van vluchtelingen, zoals met de EU afgesproken. Het Europees Hof heeft de Europese Commissie in het gelijk gesteld. Slowakije en Hongarije hadden de Europese Commissie aangeklaagd omdat ze het niet met de herverdeling van migranten eens waren.

Dat meldt persbureau AFP. Voor de Hongaarse premier Viktor Orbán, die de rechtszaak samen met zijn Slowaakse collega Robert Fico had aangespannen, is dit een nederlaag.

In september 2015, tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, besloot de EU om vluchtelingen in Griekse en Italiaanse kampen naar rato te verdelen over de lidstaten. Die maatregel was nodig om Griekenland en Italië, waar de kampen vol zaten, te ontlasten. Dit besluit werd met meerderheid bekrachtigd door de 28 EU-landen. De maatregel moet er voor zorgen dat meer dan 150.000 migranten herverdeeld worden over de EU.

Hongarije stapte naar het Hof

Hongarije en Slowakije stemden tegen het voorstel, maar dat maakt volgens de Europese Commissie niets uit. Het Europees Hof geeft de Commissie nu gelijk. Van Hongarije wordt gevraagd om 1.300 vluchtelingen uit de kampen in Italië en Griekenland over te nemen, voor Slowakije gaat het om 800.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Hongaarse premier Viktor Orbán bracht de beslissing van de Europese Commissie in mei voor het Europese Hof van Justitie. Slowakije sloot zich bij Hongarije aan. Beide landen vechten het besluit aan. Volgens Hongarije en Slowakije is de herverdeling een plan uit de hoge hoed van Brusselse eurocraten, die daarvoor geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen bij hun kiezers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.