Duitsland

Duitsland bevriest tegoeden Gülen-aanhangers niet

03 september 2017

Duitsland heeft geen boodschap aan herhaaldelijke Turkse verzoeken om de tegoeden van aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen te bevriezen. De Duitse regering heeft een dergelijk verzoek zondag afgewezen.

De Turkse regering zou het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken al in april hebben gevraagd om de geldstromen van tachtig Gülen-aanhangers in Duitsland te bevriezen. Duitsland weigerde dat verzoek in juni, meldt Der Spiegel zondag.

Meer Turkse uitleveringsverzoeken

Volgens de Duitse regering is er geen grond om dat te doen. Volgens de Turkse krant Hürriyet zou het aantal Turkse uitleveringsverzoeken aan Duitsland flink zijn gestegen: 53 sinds begin dit jaar, meer dan er in heel 2016 zijn gedaan.

Het zal de inmiddels fiks bekoelde relatie tussen Turkije en Duitsland vermoedelijk geen goed doen. De ruzie, die begon met de arrestatie van een Duitse activist in Istanbul, loopt de laatste tijd steeds verder op.

Turkije heeft afgelopen weekeinde nog twee Turkse Duitsers opgepakt. Dat gebeurde op het vliegveld van de populaire badplaats Antalya. Zij worden verdacht van banden met de Gülen-beweging, die door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup in Turkije van vorig jaar juli.

In totaal zitten nu twaalf Duitse staatsburgers vast in Turkije om politieke redenen. Vier van hen hebben een dubbele nationaliteit. Onder hen is ook de Turkse-Duitse journalist van dagblad Die Welt Deniz Yücel.

Boosheid over stemadvies

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarde zaterdag dat Duitsland ‘besluitvaardig’ moet reageren op de nieuwste arrestaties in Antalya. De twee landen halen de afgelopen maanden herhaaldelijk naar elkaar uit. Eerder deze maand zei Erdogan dat de partij van Merkel, de CDU, ‘de vijand van Turkije’ is, en riep Turken in Duitsland op om tijdens de parlementsverkiezingen later deze maand niet op haar te stemmen, en ook niet op de SPD van haar uitdager Martin Schulz.

Het ‘stemadvies’ van Erdogan leidde tot verbazing en woede in Duitsland: ‘Zo’n inmenging in de interne Duitse politiek is nog nooit vertoond’, fulmineerde minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.