Duitsland

Dé vraag vandaag: wordt AfD inderdaad de derde partij?

24 september 2017

Het is vrijwel zeker dat Angela Merkel een nieuwe, vierde termijn krijgt als bondskanselier van Duitsland. De sociaal-democratische rivaal SPD moet het volgens de laatste peilingen doen met een tweede plek. Martin Schulz en zijn partij SPD zullen tot de verliezers behoren. Eigenlijk is het vooral de vraag hoe goed die Alternative für Deutschland (AfD) scoort. 

Ruim zestig miljoen Duitsers kunnen zondag hun stem uitbrengen in de parlementsverkiezingen.

De Duitsers brengen twee stemmen uit. Op basis van het percentage van landelijke stemmen wordt de helft van de 598 zetels verdeeld. Dat zijn er dus 299. De kiezer kiest ook een lokale kandidaat uit het eigen district van de kiezers. Die vormen de andere helft van de Bondsdag.

Eerste exitpolls

De eerste kiezers maakten hun opwachting rond 8.00 – het tijdstip dat de stemlokalen opengingen. Om 18.15 – een kwartiertje na sluiting van de stembussen – zullen de eerste exitpolls bekend worden. Het Duitse kiesstelsel weert kleine partijen met een kiesdrempel van 5 procent.

De Duitse Bondsdag, vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer telt nu maar vier partijen – CDU/CSU, de SPD, Die Linke en Die Grünen. Maar de peilers verwachten een nieuwkomer in de Bondsdag: de rechtse, oorspronkelijk eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD). De partij onder leiding van Alexander Gauland en Alice Weidel staat in de opiniepeilingen op zo’n 11 procent.

Merkel onder vuur vanwege migranten

Daarmee zou AfD de derde partij van het land worden. Ook de liberale Freie Demokratische Partei van Christian Lindner, keert vermoedelijk weer terug in de Bondsdag. Verwacht wordt dat Merkel als de stemmenaantallen en zetelverdeling zondagavond of maandagmorgen duidelijk worden, aan coalitievorming gaat werken.

De 63-jarige Merkel is al bondskanselier sinds 2005. De afgelopen jaren kreeg ze lof toegezwaaid voor de staat van de Duitse economie, die maar groeit en groeit. Maar ze lag ook onder vuur, vooral door de migratiecrisis in 2015, toen ze een duizelingwekkend aantal migranten binnenliet onder het motto Wir schaffen das. Dat leverde haar veel kritiek op uit eigen partij CDU/CSU, vooral van katholieke zijde in Beieren. Het is ook een van de redenen waarom AfD zo’n vlucht kon nemen.

Hoe Angela Merkel haar moraal oplegt aan de rest van Europa >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.