‘VN hebben genoeg bewijs dat Assad oorlogsmisdaden pleegde’

13 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Assad Foto: AFP

De VN-commissie die de oorlog in Syrië onderzoekt, heeft genoeg bewijs om aan te tonen dat de Syrische president Bashar al-Assad oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Dat zegt een prominent lid van de commissie.

De 70-jarige Carla del Ponte kondigde eerder aan af te treden als lid van de VN-commissie. In een interview met de Zwitserse krant SonntagsZeitung hekelt ze het feit dat de Verenigde Naties geen speciaal tribunaal hebben opgericht voor de oorlog in Syrië.

In 1999 werd Del Ponte, een Zwitserse juriste, hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal van de VN, en het Rwandatribunaal. Ook na haar pensioen zat ze niet stil: in 2012 trad ze toe tot de speciale VN-commissie voor Syrië.

Geen aanklager, geen tribunaal

‘Ik ben ervan overtuigd dat dit het geval is,’ antwoordt ze op de vraag of de commissie genoeg bewijs heeft om Assad te veroordelen voor oorlogsmisdaden. Zijn regime treedt al jaren hard op tegen rebellen, waaronder extremistische groeperingen.

‘Daarom is de situatie ook zo frustrerend. Het voorbereidende werk is allemaal al gedaan. Desondanks is er geen aanklager en geen tribunaal,’ zegt Del Ponte in het interview.

Poetins veto

De Commissie werd in augustus 2011 opgericht. Sindsdien veroordelen de leden de mensenrechtenschendingen door het regime van Bashar al-Assad. Diverse keren heeft de commissie alarm geslagen over de acties van de regering van

Carla del Ponte

Assad. Maar de oproep om zijn overtredingen van internationale wetten aan te pakken, wordt vaak niet gehoord.

Overigens zegt Del Ponte dat ze alle partijen in de bloedige Syrië-oorlog de afgelopen jaren onderzocht met haar Commissie-collega’s.

Volgens de juriste wordt Assad niet vervolgd vanwege het Russische veto in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat is ernstig, aldus Del Ponte: ‘Een aanklager moet onze taak nu voltooien.’