Europese Unie

Turkije weigert Duitse activist vrij te laten, Duitsland woest

04 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De Duitse activist Peter Steudtner blijft voorlopig vastzitten in Turkije. Volgens de rechtbank in Istanbul zijn de verdenkingen tegen Steudtner ernstig genoeg om hem vast te houden tot zijn proces.

Hij werd eerder samen met zeven anderen, een Zweedse en zes Turkse mensenrechtenactivisten, opgepakt vanwege ‘steun aan een gewapende terroristische organisatie’. Ook de Zweed en de Turken komen niet vrij, meldt de Frankfürter Allgemeine Zeitung.

‘Onzinnige’ arrestatie

De vervolging van de Duitse activist is een terugkerend pijnpunt in de toch al flink bekoelde relatie tussen de regeringen in Ankara en Berlijn. De arrestatie van Steudtner werd eerder door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel ‘onzinnig’ genoemd, en ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel riep op tot zijn vrijlating.

Gabriel liet vrijdag weten dat hij wil dat de Europese Unie (EU) kort op de financiële steun aan Turkije, een kandidaat-lidstaat. Hij liet dat per brief weten aan EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Het beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volledig in strijd met onze Europese waarden en dit vereist een duidelijk antwoord, aldus Gabriel in de brief.

Geen zaken meer doen

Gabriel stelt voor om de toetredingssteun voor Turkije terug te schroeven en de voorzieningen om de democratie en de rechtsstaat in het land te bevorderen, te beperken. Ook moet de Europese investeringsbank geen zaken meer doen met Turkije, meent Gabriel.

CSU-leider Horst Seehofer, CDU-partijvoorzitter Julia Klöckner en FDP-leider Christian Lidner spraken zich onlangs al uit voor een stop van de financiële toetredingssteun aan Turkije. In de periode van 2014 tot 2020 zou Turkije in totaal 4,5 miljard euro krijgen. Daarvan is tot op heden slechts een klein deel uitbetaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.