Duitsland

Turkije: ‘Gabriel imiteert extreemrechtse racisten’

23 augustus 2017

Na een reeks uithalen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, doet ook de Turkse EU-minister Ömer Celik een duit in het zakje. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel ‘kopieert het gedrag van extreemrechtse racisten’.

Celik stelt de ferme uitspraken van Gabriel in de steeds hoger oplopende rel tussen Turkije en Duitsland niet op prijs. ‘Hij maakt geen originele statement. Hij spreekt slechts door extreemrechtse partijen en racisten te imiteren,’ schrijft Celik op Twitter in een tirade van 29 tweets.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Racistische politiek’

Ook de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz moet het in zijn Twitter-tirade ontgelden. ‘Het lijkt erop alsof de Duitse minister tot hetzelfde niveau is gedaald als de vijand van vluchtelingen en het symbool van racistische politiek: de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken,’ staat in een andere tweet. Aanvallen van ‘racisten, fascisten en vijanden van de islam’ tegen Turkije of Erdogan hebben voor Ankara geen betekenis,’ aldus Celik.

Vorige maand blokkeerde het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken de komst van de Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci, die op een rally van Erdogan-aanhangers zou spreken.

De relatie tussen Turkije en Duitsland is de afgelopen dagen tot een nieuw dieptepunt gezakt. Onlangs adviseerde Erdogan Turkse Duitsers om niet voor de CDU van Angela Merkel, de SPD van Martin Schulz of de Groenen te stemmen in de aanstaande Bondsdagverkiezingen, die in september worden gehouden. Die partijen uitten eerder kritiek op de verslechterende mensenrechtensituatie in Turkije. Het stemadvies schoot Gabriel in het verkeerde keelgat: ‘Zo’n inmenging in de interne Duitse politiek is nog nooit vertoond!’

Vervolgens sneerde hij persoonlijk nog naar Gabriel, die volgens hem zijn plaats moet kennen. ‘Hoe durf je zo te spreken tegen de Turkse president. Neem liever contact op met onze minister van Buitenlandse Zaken,’ foeterde Erdogan. Eerder beschimpte hij Gabriel door zich openlijk af te vragen hoe oud de Duitse politicus eigenlijk is en te zeggen: ‘Wie denkt hij wel dat hij is’? Gabriel verklaarde dinsdag bovendien dat zijn vrouw telefonische bedreigingen ontvangt van Erdogan-aanhangers.

Merkel kritiseerde deze week de woorden van Erdogan, die volgens haar ‘onacceptabel’ zijn.

Lange arm in Spanje

De lange arm van Erdogan reikt tot in Nederland en Duitsland, en ook tot in Spanje bleek dit weekeinde. Spanje pakte zaterdag op verzoek van Ankara de in Turkije geboren Duitse schrijver Dogan Akhanli op, die daar vakantie vierde. Zijn aanhouding leidde tot grote verontwaardiging in Duitsland.

Even later kwam Akhanli weer vrij, maar volgens zijn raadsman moet hij wel in de Spaanse hoofdstad Madrid blijven. Turkije heeft veertig dagen de tijd om een verzoek om uitlevering bij Spanje in te dienen. Dan volgt een beoordelingsprocedure.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.