Syrië

Stuurde Noord-Korea chemische wapens naar Assad?

22 augustus 2017

In de afgelopen zes maanden zijn twee vrachtladingen met chemische wapens uit Noord-Korea onderschept. De lading was op weg naar Syrië.

Het gebeurde luttele maanden na de dodelijke gifgasaanval in het Syrische Khan Sheikhoun in april, waarbij 90 burgers om het leven kwamen. Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Contract met Pyongyang

Uit een geheim VN-rapport dat in handen is gekomen van persbureau Reuters blijkt dinsdag dat het autoritaire regime van Kim Jong-un in Noord-Korea twee vrachtladingen naar het Syrische agentschap voor chemische wapens heeft geprobeerd te sturen. Die werden echter voortijdig onderschept.

Het is niet bekend ze werden onderschept, of wat ze precies bevatten. Ze werden geëxporteerd door het Korea Mining Development Trading Corporation (KMOID), een organisatie uit Pyongyang die sinds 2009 op een zwarte lijst van de VN-Veiligheidsraad staat. De organisatie wordt omschreven als de nummer-1 wapenhandelaar van Noord-Korea.

In 2016 werden ook twee KMOID-medewerkers in Syrië op de blacklist gezet. De VN onderzoekt of Syrië en Noord-Korea samenspannen op het gebied van wapenhandel. Volgens het uitgelekte rapport bestaan er gerede vermoedens dat de onderschepte vrachten onderdeel waren van een contract tussen Syrië en het KMOID.

Wraak voor gifgasaanval

Bij de aanval op Khan Sheikhoun werd het zenuwgas sarin gebruikt. De Amerikanen en hun bondgenoten zijn ervan overtuigd dat Assad achter de aanval zat. Beelden van de nasleep van de aanval veroorzaakten wereldwijde verontwaardiging.

Assad ontkende de bewering stellig, en trok de echtheid van de beelden openlijk in twijfel. De Amerikaanse president Donald Trump nam kort daarop wraak voor de aanval, door 59 Tomahawk-raketten af te vuren op de Syrische legerbasis Al Shayrat.

Hiermee brak Trump met het beleid van voorganger Barack Obama, die zeer terughoudend was met ingrijpen in het Midden-Oosten. Trump verklaarde tijdens een persconferentie dat het voor de Verenigde Staten van levensbelang is om het gebruik van chemische wapens hard af te straffen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.