Duitsland

Schulz: ‘Merkel laat zich gijzelen door Erdogan’

28 augustus 2017

De leider van de Duitse sociaal-democratische partij SPD Martin Schulz neemt ferm stelling tegen het beleid van bondskanselier Angela Merkel. Met minder dan een maand te gaan tot de parlementsverkiezingen, stuurt hij aan op een harde confrontatie met Merkel. Merkel zelf houdt zich vooralsnog op de vlakte.

Dit laatste tot grote ergernis van Schulz, die een politiek straatvechter is. In een interview met de Duitse tv-zender AFD zegt hij dat Merkel niet meer met beide benen op de grond staat. ‘Veel Duitsers hebben de indruk dat Merkel afwezig is,’ zegt Schulz.

‘Gegijzeld door Turkije’

Schulz vindt dat Merkel zich in de diplomatieke crisis met Turkije te veel afzijdig heeft gehouden. Turkije kwam de afgelopen maanden hard in botsing met de Duitse regering. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is er woedend over dat Duitsland vermeende plegers van de staatsgree3p In Turkije politiek asiel heeft verleend. De  Duitse regering scherpte het reisadvies naar Turkije aan, nadat in Turkije een Duitse mensenrechtenactivist was aangehouden op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten. ‘Hoelang moeten we werkeloos toezien hoe de heer Erdogan ons bij de neus neemt?’ vraagt Schulz zich af.

Schulz op volle toeren: ‘Merkel heult met Trump’ 

Merkel wil tijdens  haar campagne Schulz zo veel mogelijk op afstand houden. Zij wil niet met haar rivaal in debat, en hoopt hem zo de wind uit de zeilen te nemen. Het heeft er alle schijn van dat deze strategie vruchten afwerpt. Merkel heeft in de meest recente peilingen een ruime voorsprong op de SPD van Martin Schulz. Haar CDU/CSU kan rekenen op 38 procent van de kiezers, tegen 24 procent voor Schulz.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.