Duitsland

Schulz: ‘Amerikaanse kernkoppen moeten weg uit Duitsland’

24 augustus 2017

Als SPD-leider Martin Schulz erin slaagt om zittend bondskanselier Angela Merkel te verslaan, zal hij Amerikaanse kernwapens uit Duitsland weghalen. Dat zegt de leider van de sociaal-democraten bij een verkiezingsbijeenkomst in de Duitse stad Trier. Schulz haalt alles uit de kast in de verkiezingscampagne tegen Merkel.

Vandaag is Schulz op campagne in het van oudsher socialistische Roergebied. De SPD verloor eerder dit jaar de deelstaatverkiezingen in de cruciale regio Noordrijn-Westfalen: de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland. Nu zet Schulz alles op alles om de cruciale deelstaat terug te winnen.

Afzetten tegen Trump

Schulz probeert zich in de verkiezingscampagne sterk af te zetten tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de sociaal-democraat is Merkel daar te laks in geweest. Eerder deze week zei Schulz dat Merkel zich verder moest distantiëren van Trump, vooral na zijn onzekere optreden in de nasleep van de rellen in Charlottesville.

Volgens de meest recente peiling van bureau Insa staan de sociaal-democraten op 24 procent. De achterstand op de CDU/CSU van Angela Merkel is enorm: de christen-democraten staan op 38 procent. De Duitsers gaan op 24 september naar de stembussen, om een nieuwe Bondsdag te kiezen.

Waar is het Schulz-effect gebleven?

Toen in januari bekend werd dat Schulz zijn baan als voorzitter van het Europees Parlement opzegde om de SPD te gaan leiden, schoten de sociaal-democraten omhoog in de peilingen. Er werd geanticipeerd op het einde van het tijdperk-Merkel. Het veelbesproken Schulz-effect was maar van korte duur. Een verkiezingsoverwinning lijkt verder weg dan ooit, daarom gaat Schulz te vuur en te zwaard op campagne. Het is alles of niets.

Problematisch voor de campagnestrategie is dat de SPD de afgelopen jaren met Merkels CDU meeregeerde. Dat maakt het lastig om de zittende bondskanselier aan of af te vallen: de SPD heeft immers zelf aan het gevoerde beleid bijgedragen. Merkel kan zich makkelijk verweren. Eerder noemde ze de houding van Schulz onbetrouwbaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.