Polen

Poolse regering woest over migrantenquotum: ‘Timmermans voert oppositie’

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De conservatieve Poolse regering zet alles op alles om ervoor te zorgen dat het land niet verplicht wordt te voldoen aan het migrantenquotum van de Europese Commissie. Als het aan de regering ligt, dient de zaak zelfs voor het Europese Hof van Justitie.

Tenzij de Europese Commissie een einde maakt aan de huidige inbreukprocedure, die niet alleen is aangespannen tegen Polen, maar ook Tsjechië en Hongarije, sleept polen de Commissie voor het hof. Begin juni gaf de Commissie te weten dat Brussel juridische stappen neemt tegen de Oost-Europese lidstaten.

Polen en Litouwen ruziën over paspoort: open zenuw is geraakt

Hongarije en Polen hebben al gedreigd een Oosters blok te vormen tegen de Europese Commissie, waar West-Europese politici de dienst uitmaken.

‘Terreurdreiging’ door moslimmigranten

De Recht en Rechtvaardigheidspartij wil hoe dan ook niet meedoen aan het hervestigingsplan van de Europese Unie. De Commissie wil asielzoekers in Griekenland en Italië verdelen over lidstaten. In Hongarije werd eerder een referendum over het quotum gehouden. Hoewel de stemmende Hongaren massaal tegen het EU-plan waren, was de opkomst te klein voor een geldige uitslag.

Volgens de regeringspartij in Polen, die vaak botst met de leiders van de Europese Unie, is Polen helemaal niet verplicht migranten op te nemen. Het land weigert vooral islamitische asielzoekers, die volgens de regering een ‘terreurdreiging’ met zich meebrengen.

‘Parijs, Stockholm, Brussel, Berlijn, Manchester en nu Barcelona. Hoeveel meer Europese steden moeten nog worden aangevallen door terroristen voordat de Europese Unie wakker wordt?’ zei de minister van Binnenlandse Zaken deze week. ‘Wanneer zal de Europese Commissie erkennen dat het achteloos accepteren van iedereen die maar aankomt aan de Europese kust vergelijkbaar is met het hangen van een strop om de nek van Europa?’

 EU-geld als drukmiddel: eurosceptisch? Dan geen geld

‘Timmermans voert oppositie’

Vooral Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Commissie, moet het ontgelden. Al maanden ruziet Timmermans met de Poolse regering over haar eurosceptische houding en de rol van het Constitutionele hof.

Dat Timmermans zich nu ook met de migrantenquota bemoeit, is typisch, zegt de Recht en Rechtvaardigheidspartij. ‘Timmermans heeft een politieke interventie in Polen geleid, en bemoeit zich met binnenlandse zaken. Daarmee neemt hij de positie in van de oppositiepartij,’ aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.