Zuid-Afrika

Omstreden Zuma blijft aan als president

08 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Jacob Zuma blijft aan als president van Zuid-Afrika. De omstreden president overleefde dinsdag een motie van wantrouwen waar het parlement anoniem over stemde.

Slechts 177 van de 400 parlementsleden stemden voor de motie, aldus lokale media. 201 stemmen waren nodig om de 75-jarige president naar huis te kunnen sturen.

Anonieme stemming

Oppositiepartij Democratische Alliantie eist al maanden dat Zuma opstapt en hoopte dat een anonieme stemming daarbij zou helpen. Zo hoefden leden van de regeringspartij ANC, waarbinnen Zuma eveneens onder vuur ligt, hun leider niet openlijk af te vallen. Toch bleven voldoende partijgenoten achter Zuma staan. Slechts dertig ANC-leden zouden voor het vertrek van hun leider hebben gestemd.

Zuma, die zelf niet bij de stemming aanwezig was, reageerde opgetogen en triomfantelijk. ‘We hebben opnieuw laten zien dat het ANC de partij is van het volk. We zijn trouw aan elkaar en de oppositie kan daar niet zomaar tussenkomen. Het is moeilijk om ons te verslaan. De oppositie voert propaganda door te zeggen dat het ANC niet meer gesteund wordt door het volk. Maar dat is hun eigen verbeelding. We worden gesteund door een overweldigende meerderheid.’

Wanbeleid en corruptie

Parlementariërs van de regeringspartij begonnen nog voordat de uitkomst van de stemming bekend was te zingen en dansen. Buiten het parlement waren dinsdag op meerdere plaatsen in Zuid-Afrika demonstranten op de been. Zij blokkeerden wegen in steden als Pretoria en Johannesburg.

De stemming volgde op een twee uur durend debat waarin het functioneren van de president centraal stond. Zuma overleefde al eerder soortgelijke moties, al waren die nooit anoniem. De president ligt onder vuur vanwege meerdere kwesties, waaronder vermeend wanbeleid, beschuldigingen van corruptie en het ontslaan van de populaire minister van Financiën Pravin Gordhan.

Sommige analisten hadden er al op gerekend dat de president de stemming van dinsdag zou overleven. Zuma zwaait in december sowieso af als leider van het ANC, de partij die sinds het einde van de apartheid in 1994 doorlopend aan de macht is. Zijn mandaat als president loopt in 2019 af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.