Veiligheid

Marechaussee moet veel vaker geweld gebruiken op Schiphol

05 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft het afgelopen jaar veel vaker geweld moeten gebruiken op Schiphol. Het draait vooral om gevallen waar reizigers of daklozen ‘verward’ zijn, of onder invloed van drank en drugs.

Het afgelopen jaar heeft de Marechaussee 110 keer geweld gebruikt, blijkt uit het vertrouwelijke Integriteit Jaarrapport 2016, dat in handen is van het AD.

Kwart toename

Het aantal keer dat geweld moest worden ingezet is ruim een kwart meer dan het jaar ervoor (87) keer. Volgens de Marechaussee zelf is er sprake van een toenemend aantal ‘verwarde personen’ op grote luchthavens.

De marechaussees gaan pas over tot geweld als ze worden aangevallen,  of als iemand zich verzet tegen een aanhouding. In die gevallen maken ze gebruik van de wapenstok, pepperspray en – in het uiterste geval – hun vuurwapen.

Ook zijn er geweldsincidenten rond preventieve controles. Omdat Schiphol is aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, waardoor de Marechaussee mensen kan fouilleren, of koffers of auto’s kan doorzoeken. Soms reageren mensen daar agressief op.

Drukte op Schiphol

De Marechaussee wijt de toename aan het aantal geweldsincidenten ook aan het feit dat Schiphol steeds drukker wordt, zoals nu in de zomermaanden al helemaal het geval is.

Eerder sloeg de Marechausseevereniging al alarm: bij Schiphol lopen marechaussees op hun tandvlees. Vrijdag bereikte de luchthaven het recordaantal passagiers van 232.000.

De marechaussees hebben naast de topdrukte op Schiphol hun handen vol aan extra beveiliging die nodig is vanwege terroristische dreigingen en extra werkzaamheden om de massa-immigratie in goede banen te leiden.

Op Schiphol wordt de marechaussee ook bijgestaan door ‘burgerreservisten’, die na een cursus van anderhalve maand rondlopen in het marechaussee-uniform. De Marechausseevereniging sprak eerder schande van de inzet van burgers. Marechaussees worden normaal gesproken een jaar lang opgeleid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.