buitenland

Spaanse politie jaagt op terreurcel: hoofdverdachte voortvluchtig

18 augustus 2017Leestijd: 3 minuten

Daags na de aanslag op de Ramblas in Barcelona is de dader nog voortvluchtig. Er zijn vooralsnog vier arrestaties verricht, maar de hoofdverdachte is nog voortvluchtig. De politie zoekt een 17-jarige jongen, genaamd Moussa Oukabir. De jongen reed met een bestelbusje in op een menigte op de Ramblas, daarbij vielen 14 doden.

Beeld van Moussa Oubakir.

Volgens de Spaanse krant El Pais is de klopjacht gericht op de 17-jarige Moussa Oukabir. Zijn oudere broer Driss Oukabir werd gisteren door de Spaanse politie gearresteerd. Het busje waarmee de aanslag werd gepleegd stond op naam van oudere broer Driss. Driss Oukabir verklaarde gisteren dat zijn paspoort is gestolen.

De Spaanse krant El Mundo meldt dat Moussa Oukabir in het verleden radicale berichten deelde op sociale media. Onder meer zou hij hebben opgeroepen tot het ‘doden van ongelovigen’.

Zigzaggend over de Ramblas

De jongen die met een bestelbusje zigzaggend inreed op honderden passanten, is nog steeds op de vlucht. In het tumult dat na de aanslag ontstond, wist hij te ontkomen. Tot nu toe arresteerde de Spaanse politie vier verdachten. De Spaanse autoriteiten zijn een grote klopjacht op de chauffeur van het busje begonnen.

Bij de aanslag op de Ramblas kwamen 14 mensen om het leven. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De aanslag werd later op de avond opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat.

Aanslagen hebben met elkaar te maken

In de nacht die volgde op de dodelijke aanslag in Barcelona, schoot de politie vijf terroristen dood in de Spaanse badplaats Cambrils. De mannen droegen bomgordels die achteraf nep bleken te zijn. Vier van hen werden tijdens de schietpartij gedood, een vijfde stierf later aan zijn verwondingen. Voordat de politie de terroristen uitschakelde, wisten ze zeven mensen te verwonden door met een Audi A3 op ze in te rijden. Daarbij raakte ook een agent verwond.

De Spaanse autoriteiten vermoeden dat de twee aanslagen met elkaar te maken hebben. Maar er was nog een derde incident. In de nacht van woensdag op donderdag stortte in het Spaanse dorp Alcanar een huis in, na een grote explosie. Er viel één dode. Aanvankelijk dacht de politie dat een gaslek de oorzaak was. Nu lijkt het erop dat terroristen hier probeerden om explosieven te maken.

Volgens El Pais was er sprake van een terroristische cel in de omgeving van de stad Tarragona. In het dorp Alcanar probeerden ze een bomaanslag voor te bereiden met busjes. Na de gasexplosie besloten de terroristen tot een ander plan. Dat leidde tot de bloedige aanslag op de Ramblas in Barcelona.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De komende uren resultaten

Inmiddels heeft de Catalaanse politie vier arrestaties verricht in Barcelona. Twee mannen zijn vannacht opgepakt: een Marokkaan en een Spanjaard uit de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Vrijdag werden opnieuw twee mannen gearresteerd.

De klopjacht op de bestuurder van het busje gaat door. ‘Hij heeft laten zien dat hij gevaarlijk is,’ meldt het Franse dagblad Le Figaro. De Catalaanse politie gaat ervan uit dat zij de komende uren resultaten boekt, met het oog op het grote aantal agenten dat op de been is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.