Kim Jong-un zet Donald Trump voor het blok

15 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
De Noord-Koreaanse leider Kim-Jung un, Foto:AFP

Is de kou enigszins uit de lucht tussen Amerika en Noord-Korea? Dictator Kim Jong-un gaf dinsdag aan dat hij de beslissing over een aanval op het Amerikaanse eiland Guam uitstelt.

Hij wacht eerst ‘het dwaze en domme gedrag’ van de Amerikaanse president Donald Trump af, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Gevaarlijke militaire clash voorkomen

‘De Amerikanen waren de eersten die atoomwapens bij ons in de buurt plaatsten. De Verenigde Staten moeten eerst de juiste beslissing nemen en de juiste acties ondernemen als zij de spanningen in het gebied willen verlagen en een gevaarlijke militaire botsing willen voorkomen,’ aldus de regeringsverklaring.

Dat betekent, in deze redenering, dat Washington haar atoomwapens weg moet halen en de grote militaire aanwezigheid op het gebied van bondgenoot Zuid-Korea moet terugschroeven. Noord-Korea legt de bal dus bij het Witte Huis. Volgens het persbureau heeft Kim Jong-un het leger bevolen zich klaar te maken voor het moment dat hij besluit tot een aanval op Guam. De Noord-Koreaanse leider zou inmiddels zijn gebriefd over de aanvalsplannen.

Als Kim een raket afvuurt op Amerikaanse grondgebied, dan is het ‘game on‘, zei Trumps minister van Defensie James Mattis gisteren nog fel. Hij schreef, samen met minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, een opinieartikel in The Wall Street Journal. Kim moet zich vooral geen aanval in zijn hoofd halen, zegt Mattis, want dan zijn de gevolgen niet te overzien. Bovendien zal Amerikaans afweergeschut Noord-Koreaanse projectielen uit de lucht halen.

Dreiging zwakt wat af

De vrees dat de Noord-Koreaanse crisis snel escaleert zwakt wat af. Maar vanwege de acute (nucleaire) dreiging houden de Verenigde Staten militair gezien alle opties open. Dit voor het geval dat de diplomatieke en economische sancties tegen het Aziatische land op een mislukking uitlopen, zegt de hoogste Amerikaanse militair Joseph Dunford.

Hij was op bezoek bij de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en sprak vijftig minuten met hem over recente kwesties, waaronder de Noord-Koreaanse provocaties. Noord-Korea claimt dat het de Verenigde Staten kan bereiken met een kernwapen. Maar dat risico wordt door verschillende Amerikaanse officials genuanceerd.