buitenland

Kenia tot op het bot verdeeld: dit speelt er

14 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Na de herverkiezing van president Uhuru Kenyatta gaat Kenia verder als een verdeeld land. In een week tijd kwamen zeker 24 mensen om het leven door politiekogels. Wat is er aan de hand?

Vorige week dinsdag waren er presidentsverkiezingen in Kenia. Zittend president Kenyatta nam het opnieuw op tegen uitdager en oud-premier Raila Odinga. Afgelopen vrijdag werd de uitslag bekend, met zittend president Kenyatta als winnaar.

Fraude 

Uitdager Odinga nam geen genoegen met de uitslag. Volgens hem is er sprake van stembusfraude: de computers van de kiescommissie zijn gehackt en stemmen vervalst. Na deze beschuldiging gingen aanhangers van Odinga de straat op. Zij zeggen dat niet Kenyatta maar Odinga de verkiezingen heeft gewonnen. De protesten zijn gewelddadig, tientallen mensen kwamen om het leven, van wie 24 door politiekogels.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gespleten land

De onrust past in het beeld van Kenia als een gespleten land. Veel aanhangers van Odinga zijn arm en wonen in de sloppenwijken Kibera en Mathare in Nairobi. Tegenover deze groep staan rijkere Kenianen die Kenyatta’s herverkiezing uitbundig vieren.

Voor Odinga’s aanhangers valt er weinig te vieren. Kenyatta heeft Odinga een handreiking gedaan. Hij vindt dat de oppositie een belangrijke rol moet spelen in de verdere ontwikkeling van Kenia. Maar veel Kenianen herinneren zich Kenyatta’s eerste regeerperiode nog, met tal van corruptieschandalen en vriendjespolitiek.

Venezuela: ‘Imperfecte dictatuur’op springen 

Staking 

Afgelopen zondag riep uitdager Odinga op tot een landelijke staking. Hij beschuldigt de regerende partij ervan ‘het bloed van onschuldige mensen te verspillen’. Met een staking hoopt hij zijn kansen op het presidentschap te vergroten.

Internationale waarnemers nemen afstand van Odinga’s uitlatingen. Een team van de Europese Unie dat toezicht hield op de Keniaanse verkiezingen, onder leiding van europarlementariër Marietje Schaake (D66), heeft geen grootschalige of lokale manipulatie geconstateerd tijdens de verkiezingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.