Brussel

IS eist aanslag Brussel op: dit is bekend over de dader

27 augustus 2017

De mislukte aanslag door een Belg van Somalische afkomst op militairen in Brussel, is opgeëist door Islamitische Staat. De dader zou verbonden zijn aan de terreurgroep.

Wat de aard van de banden met IS zijn, is nog niet bekend. Na de verijdelde aanslag doorzocht de Belgische politie het huis van de dader. De politie wil niets zeggen over de huiszoeking, omdat het onderzoek nog steeds gaande is.

Mes en nepvuurwapen

In de nacht van vrijdag op zaterdag ging de man twee Belgische militairen te lijf met een mes en een nepvuurwapen. Hij werd neergeschoten, waarna hij overleed aan zijn verwondingen.

Volgens het OM gaat het om een 30-jarige Belg van Somalische afkomst. Het gaat om een geïsoleerde daad van een enkel individu, stelde burgemeester Philippe Close van Brussel in eerste instantie.

Geneutraliseerd

De aangevallen soldaten zijn lichtgewond: de een aan het gezicht, en de ander aan zijn hand. De terrorist riep twee keer ‘Allahu Akbar’, volgens een verklaring van het Federale Parket. Vandaar dat de zaak als terreurdaad wordt behandeld.

Zaterdagochtend bleek dat de dader ook een namaakvuurwapen en twee korans bij zich had. Hij kwam in 2004 naar België en werd in 2015 genaturaliseerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag is zijn huis in Brugge doorzocht door de politie.

 Gearresteerde man in Londen

Dezelfde nacht – op vrijwel hetzelfde moment – werd een aanslag gepleegd in Londen. Een man probeerde twee agenten aan te vallen met een mes bij Buckingham Palace. De agenten konden de aanslag voorkomen en de politie arresteerde de dader. Hij wordt momenteel vastgehouden op verdenking van onder meer terrorisme.

Volgens de London Metropolitan Police zijn de agenten lichtgewond geraakt aan hun arm. Ze werden ter plaatse behandeld en hoefden niet naar het ziekenhuis. Ook de dader raakte lichtgewond. Hij werd kort behandeld in het ziekenhuis, en vervolgens meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Lees ook dit artikel – terrorist Buckingham Palace had zwaard van ruim een meter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.