Frankrijk

Hollande: ‘Macron stuurt aan op verscheurde Franse samenleving’

23 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

François Hollande sluit een terugkeer naar de politiek niet uit. Dat laat hij woensdag weten aan een interview aan TV5. Dinsdag bekritiseerde Hollande de Franse president Emmanuel Macron. Drie maanden na zijn aftreden als president staat Hollande opnieuw in de schijnwerpers.

Macron verscheurt de Franse samenleving door de arbeidsmarkt te flexibiliseren, zegt zijn voorganger Hollande. Dit was voor het eerst dat de oud-president zich uitlaat over politiek sinds hij met stille trom vertrok uit het Palais de l’Élysée.

Hollande had beloofd zijn mond te houden, om zijn opvolger niet voor de voeten te lopen. Maar tijdens een filmfestival in Angoulême kon hij de verleiding niet langer weerstaan. ‘Het is zinloos om offers van de Fransen te vragen, wanneer die geen enkel doel dienen.’ Hollande waarschuwt voor een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt, die volgens hem kan leiden tot scheuren in de samenleving.

De partij van Macron, La République en Marche, reageert zeer gepikeerd op de uitlatingen van Hollande. ‘Hij is niet in de positie om punten uit te delen,’ sneert een woordvoerder van de partij.

François Hollande was de eerste president sinds 1958, toen de zogenoemde Vijfde Republiek werd ingevoerd onder Charles de Gaulle, die zich niet kandidaat stelde  voor een tweede termijn, omdat hij bij voorbaat kansloos was. Hollande liet een puinhoop achter bij zijn Parti socialiste. De sociaal-democraten haalden bij de presidentsverkiezingen maar 6 procent van de stemmen: een historisch dieptepunt.

Tevreden terugblik

Hollande, een van de minst populaire presidenten van de Vijfde Republiek, kijkt tevreden terug op zijn periode als regeringsleider. ‘De resultaten spreken voor zich,’ pocht Hollande. ‘Sinds 2015 kwam de groei terug en daalde de werkloosheid. Voor mijn land ben ik tevreden.’

Hollandes kritiek komt op een gevoelig moment. De regering van Macron staat op het punt ingrijpende hervormingen door te voeren op de arbeidsmarkt. Christophe Castaner, woordvoerder van de Franse regering, reageerde ironisch: ‘Mijn grootmoeder zei ook altijd: vroeger was alles beter.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.