Brexit

‘Guy Verhofstadt gaat zijn boekje te buiten’

30 augustus 2017

Europarlementariër Guy Verhofstadt probeert de rol van Brexit-onderhandelaar Michel Barnier over te nemen. Dat zegt Syed Kamall, een Brits Conservatief lid van het Europees Parlement. Volgens Kamall gaat de oud-premier van België zijn boekje ver te buiten.

Dat meldt de nieuwssite Politico. Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, heeft namens het Europees Parlement een kleine rol tijdens de onderhandelingen over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Volgens Kamall doet hij er goed aan zich minder bemoeizuchtig op te stellen.

Trage voortgang

Verhofstadt zei vandaag dat de trage voortgang van de onderhandelingen slecht zal uitpakken voor de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Volgens Verhofstadt werken de twee partijen niet even hard. Hiermee wekt hij de suggestie dat de Britten dwarsliggen. Dinsdag liet Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zich al in dergelijke bewoordingen uit. Juncker noemde de voorbereiding van de Britten ‘onvoldoende’.

‘Wat doet oordeel Verhofstadt ertoe?’

Volgens Kamall is het niet aan Verhofstadt om een oordeel te vellen over de voortgang. ‘Verhofstadt moet de Brexit coördineren voor het Europees Parlement, en heeft een brugfunctie naar de Europese Commissie, zegt Kamall tegen de BBC. ‘Maar het is niet de bedoeling dat hij probeert om de europarlementariërs te beïnvloeden.’

De EU heeft voorgesteld om tot oktober te onderhandelen over de Brexit-rekening, de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, om daarna te evalueren of er tijd is om een handelsakkoord te bespreken. Volgens Verhofstadt wordt dat heel moeilijk, ‘als het zo traag blijft gaan’.

‘Is hij helderziend, dat hij kan beoordelen of de onderhandelingen waar hij zelf niet eens bij aanwezig is snel verlopen?’ vraagt Kamall zich af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.