Venezuela

Europese socialisten nemen maar geen afstand van Maduro

08 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Al maandenlang zorgen harde confrontaties tussen demonstranten en het regime van Nicolás Maduro in Venezuela voor bloedige taferelen. Ook de Britse oppositieleider Jeremy Corbyn ziet dat er iets moet gebeuren in het Zuid-Amerikaanse land, maar weigert Maduro te veroordelen.

Corbyn raakte de afgelopen jaren vaker in opspraak vanwege vermeende banden met omstreden groeperingen en regimes. Na het overlijden van de voormalige socialistische president Hugo Chavez, prees Corbyn de omstreden leider, die de wereld ‘liet zien dat de armen ertoe doen en dat welvaart kan worden gedeeld.’

‘Vriend van Venezuela’

Volgens Corbyn heeft Chavez een ‘enorme bijdrage geleverd aan Venezuela en de hele wereld’. Chavez werd al beschuldigd van dictatoriale neigingen. Anno 2017 veroordeelt de internationale gemeenschap zijn opvolger Nicolás Maduro. De Venezolaanse president weigert op te stappen na zijn verkiezingsverlies. Het hooggerechtshof, op de hand van Maduro, pleegde eerder dit jaar een ‘staatsgreep’, en nam de macht over van het parlement, waar de president geen meerderheid meer heeft.

Ook in Maduro ziet Corbyn een belangrijke bondgenoot. In 2014 belde de Labour-leider de Venezolaanse president op live televisie, waar hij door Maduro een ‘vriend van Venezuela’ werd genoemd. Corbyn geeft aan dat hij kritisch is op het beleid van Maduro. ‘Hij heeft de economie niet veelzijdig genoeg gemaakt,’ aldus Corbyn.

De recente sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela om het regime tot kalmte te manen, gaat te ver, vindt de oppositieleider. Hij veroordeelt niet Maduro, maar het handelen van de Verenigde Staten, die de ‘gewelddadige demonstranten helpen en bijstaan’. Het Witte Huis heeft zijn ‘verschrikkelijke imago’ onder meer te danken aan onterechte ingrepen in Zuid-Amerika, meent Corbyn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tsipras en Maduro

Corbyn is niet de enige Europese politicus die in verlegenheid wordt gebracht vanwege zijn vermeende banden met Maduro. Eind vorige maand berichtte Griekse media dat premier Alexis Tsipras om hulp zou hebben gevraagd van Maduro bij een mogelijke Grexit. Mocht Athene besluiten uit de eurozone te stappen, dan hoopte het op de steun van de Venezolaanse regering, die ook de Chinezen en de Russen zou moeten overtuigen om steun te verlenen aan Griekenland.

Oppositie eist opheldering: ‘Tsipras vroeg Maduro om hulp bij Grexit’

Tsipras’ regeringspartij Syriza zegt dat de berichten onjuist zijn. De regering ontkent bovendien het gerucht dat Athene als enige EU-macht tegen voorgestelde sancties tegen Maduro stemde. De Europese Unie zou volgens de Financial Times hebben gestemd over maatregelen tegen het regime in Venezuela.Volgens Griekse diplomaten was er nooit sprake van een dergelijk voorstel.

De situatie in Venezuela zorgt volgens Europese media voor spanning tussen de Spanjaarden en de Grieken. De Spaanse regering eist actie van de EU in Venezuela, maar stuit op Grieks verzet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.