Noord-Korea

Europa nergens te bekennen in crisis Noord-Korea

12 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Amerika kreeg de afgelopen week een zeer ernstige en specifieke bedreiging te verwerken: vier raketten die mogelijk al binnen een maand zullen worden afgevuurd op het Amerikaanse eiland Guam. De bondgenoten in Europa blijven stil, net als de EU-topbestuurders in Brussel.

Steun voor de Amerikaanse president Donald Trump is in elk geval in geen velden of wegen te bekennen.

Merkels onverholen kritiek op Trump

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg vrijdag op een persconferentie een vrij duidelijke vraag van een journalist: staat u achter de Amerikanen als het tot gewapend conflict komt? Haar antwoord was ontwijkend. Het enige dat ze zei, was dat een ‘escalerende retoriek altijd de verkeerde respons is’ – onverholen kritiek aan het adres van Trump.

Het viel ook de Amerikaanse president op: ‘Laat haar vooral voor Duitsland spreken. Zij spreekt niet voor de Verenigde Staten.’ Volgens Trump geven zijn critici hem alleen maar ervan langs omdat ‘ik het ben’. Hij uitte de afgelopen dagen ferme oorlogstaal tegen Kim Jong-un. Maar het zijn toch vooral de Noord-Koreanen die voortdurend dreigen met een (nucleaire) aanval op Amerika en wat betreft deze dreigementen niet echt inbinden. Integendeel: ze trekken zich niets van de buitenwacht of sancties aan.

Europese stilte is ook Farage opgevallen

De Nederlandse demissionaire minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) viel het Witte Huis ook niet bij. Wat hem betreft heeft niemand baat bij ‘grote woorden’ in de hoogoplopende crisis. Het is belangrijk dat men het hoofd koel houdt en bijdraagt aan de-escalatie en het voorkomen van miscalculaties,’ aldus Koenders, die Noord-Korea wel opriep te stoppen met de provocaties en weer te gaan onderhandelen.

De EU maakt zich ‘grote zorgen’ over de opgelopen spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, zegt buitenlandcoördinator Federica Mogherini. Dat was dat. De Franse president Emmanuel Macron – sinds zijn aantreden in mei overal haantje de voorste – hult zich in stilzwijgen.

De Europese stilte is ook ex-UKIP-leider Nigel Farage opgevallen. Niemand daar neemt de dreiging serieus, zegt de EU-scepticus. Op de Amerikaanse zender Fox News laakt hij de ‘slappe houding’ van de Europeanen op de ernstige nucleaire dreiging tegen de Verenigde Staten: ‘Ze doen net alsof de kwestie-Noord-Korea niet bestaat, laten het gewoon aan een ander over,’ aldus de Brit over de Europese landen die, een handjevol staten daargelaten, niet aan de 2-procentsnorm van de NAVO voldoen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.