Erdogan: ‘Zo krijgt de wereld de coupplegers te zien’

06 augustus 2017Leestijd: 1 minuut
Recep Tayyip Erdogan. Foto:AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de verdachten van de mislukte coup in het bruin voor de rechter laten verschijnen. Erdogan vindt dat hij hiermee een voorbeeld kan stellen naar de Turkse bevolking: ‘Zo zullen ze aan de wereld worden voorgesteld.’

Dit zei Erdogan in een toespraak in het oosten van Turkije. Opmerkelijk, omdat de verdachten nog niet zijn veroordeeld voor de staatsgreep. Hiermee wordt de schijn van een politiek proces tegen de vermeende coupplegers groter. ‘Ze mogen niet meer dragen wat ze willen,’ zegt Erdogan over de coupplegers. Eerder liet hij weten dat de verdachten zich moesten kleden alsof ze gevangen zitten op Guantanamo Bay.

Volgens Erdogan zijn er twee verschillende kledingvoorschriften: vermeende terroristen moeten een bruin jasje en broek dragen, terwijl de coupplegers zich moeten hullen in een bruin broekpak. ‘De kleur van donkere amandelen,’ aldus Erdogan.

‘HERO’

Het besluit om alle verdachten van de mislukte staatsgreep van 16 juli hetzelfde te laten dragen, volgt kort op een incident dat vorige maand gebeurde. Een verdachte van de mislukte staatsgreep verscheen voor de rechtbank met een wit t-shirt, waarop ‘HERO’ stond. De zitting werd vervolgens geschorst, omdat er ophef ontstond over het kledingstuk.

In de daaropvolgende dagen werden meerdere mensen in het land gearresteerd omdat ze  een soortgelijk t-shirt droegen. Ze worden verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda.