Duitsland

Erdogan: ‘Turkse Duitsers, stem niet op CDU of SPD!

18 augustus 2017

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turkse Duitsers een stemadvies gegeven. Zij moeten absoluut niet op Angela Merkels CDU stemmen, vindt Erdogan.

‘Ik roep al mijn landgenoten in Duitsland op niet te stemmen op de CDU, SPD en de Groenen. Zij zijn de vijanden van Turkije,’ zegt de Turkse president in een toespraak na het vrijdaggebed. ‘Steun partijen niet die tegen Turkije zijn.

Nog liever AfD

Zo’n drie miljoen stemgerechtigde Turken gaan op 24 september in Duitsland naar de stembus. De Duitsers kiezen dan een nieuwe Bondsdag. In de peilingen doet de CDU van Merkel het erg goed, hoewel zij weer een coalitie zal moeten sluiten om een meerderheidsregering te vormen.

Volgens Erdogan kunnen Turkse Duitsers nog beter op anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) stemmen dan op Merkel. De afgelopen maanden liepen de spanningen tussen Duitsland en Turkije opnieuw op, onder meer omdat Turkije een Duitse activist heeft opgesloten.

Hakken in het zand

Duitsland zou zich schuldig maken aan ‘schending van EU-verdragen’, meent Erdogan. Dit vanwege uitlatingen van Merkel over het bevriezen van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de Europese Unie en het visumvrij reizen van Turken naar EU-landen, in reactie op de Turkse omgang met de Duitse activist.

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije vorig jaar, en de felle reactie van Erdogans regime, zet Duitsland steeds vaker de hakken in het zand. De Europese Unie is afhankelijk geworden van Turkije vanwege de migratiedeal, maar het verzet tegen Erdogans regering – die steevast haar macht uitbreidt – neemt in Duitsland en andere Europese landen toe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.