buitenland

Dit weten we over de terroristencel achter aanslag in Barcelona en Cambrils

18 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

De Spaanse politie zoekt nog steeds naar drie verdachten van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Ze maken deel uit van een terreurcel, waarvan vier verdachten zijn aangehouden.

De politie stelde eerst dat er ook nog naar hoofdverdachte Moussa Oukabir wordt gezocht. Oukabir (18) reed donderdag met een bestelbusje in op een menigte op de Ramblas in Barcelona. Hoewel autoriteiten veronderstelden dat hij nog voortvluchtig was, bleek dat hij een van de vijf terroristen was die werden doodgeschoten in Cambrils

Aanslagen met huurauto’s: wat kunnen verhuurbedrijven doen?

Marokkaanse afkomst

De opgepakte verdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Een aantal terroristen is doodgeschoten door agenten in Cambrils.

De politie maakt nog jacht op vier veel jongere jihadisten: Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub en Said Aallaa worden nog gezocht. Zij zijn tussen de 17 en 24 jaar oud.

De verdachten maken deel uit van een terreurcel, en komen vrijwel allemaal uit het stadje Ripoll, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Barcelona. Na invallen in Ripoll en Alcanar – ten zuidwesten van Barcelona – zijn de verdachten aangehouden. Zij zijn van Marokkaanse afkomst, en komen onder meer uit de Spaanse exclave Melilla in Marokko.

Een van de verdachten zou zich vrijwillig hebben gemeld bij de politie. Dat gebeurde nadat zijn foto was verspreid na de aanslag. Mogelijk gaat het om de oudere broer van Oukabir. De jonge jihadist zou het paspoort van zijn broer hebben gestolen om de bestelbus te huren waarmee de aanslag is gepleegd.

Gasexplosie in Alcanar

De aanslagen in Barcelona en Cambrils zijn waarschijnlijk door dezelfde cel gepleegd. Maar er was nog een derde incident. In de nacht van woensdag op donderdag stortte in het Spaanse dorp Alcanar een huis in, na een grote explosie. Er viel één dode. Aanvankelijk dacht de politie dat een gaslek de oorzaak was. Nu lijkt het erop dat terroristen probeerden om explosieven te maken.

In het dorp Alcanar beraamden ze een bomaanslag met busjes. Na de gasexplosie besloten de terroristen tot een ander plan. Dat leidde tot de bloedige aanslag op de Ramblas in Barcelona.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.