Duitsland

Bizar: Politie krijgt bewijs tegen relschoppers G20 niet rond

11 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Tijdens de G20 werd Hamburg strijdtoneel van confrontaties tussen demonstranten en politie. Tientallen agenten raakten gewond bij de schermutselingen op straat. Toch wil de vervolging van de relschoppers niet van de grond komen. Pas één activist is aangeklaagd.

Dat meldt de Volkskrant. De G20, die van 6 tot 9 juli werd gehouden, werd belaagd door activisten die de stad ombouwden tot een slagveld. Honderden demonstranten maakten zich schuldig aan plunderingen, brandstichting en geweld tegen de politie. Tientallen agenten raakten gewond.

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft grote problemen om de daders te vervolgen, omdat het moeilijk is bewijs te vinden tegen de in het zwart geklede activisten. Ook de speciale politie-eenheid die voor dit doel is opgericht, 170 man sterk, boekt nog geen noemenswaardige resultaten.

Eén betoger aangeklaagd

Een 24-jarige Pool werd betrapt met pepperspray en vuurwerk, daarna werd hij gearresteerd. Door zijn bagage is te bewijzen dat hij van plan was deel te nemen aan rellen. Volgens de advocaat van de Pool wordt de 24-jarige aangeklaagd om politieke redenen. ‘Mensen als mijn cliënt worden vastgehouden zodat de politie niet met lege handen staat en om buitenlandse demonstranten in de toekomst te waarschuwen: kom niet in Duitsland relschoppen.’

Opmerkelijk is dat de jongen al gearresteerd werd, voordat hij deel kon nemen aan de demonstratie. Bij een politiecontrole werd het vuurwerk in zijn tas aangetroffen. Omdat wapens meenemen naar een demonstratie verboden is, is de jongen voorgeleid. Er wordt twee jaar cel tegen hem geëist.

33 activisten vast

Van de honderden betogers zitten er 33 vast in voorarrest. Het Openbaar Ministerie heeft echter grote moeite met het rond krijgen van de bewijslast. Omdat de activisten van top tot teen in het zwart waren gekleed, is het een bijna onmogelijke opgave om de bewijslast rond te krijgen.

Meer dan de helft van de verdachten kwam uit het buitenland, om in Hamburg een ravage aan te richten. Twee Nederlandse mannen van 21 en 33 zitten ook vast.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.