Belgische Prins Laurent ‘wilde toespraak houden bij pro-Erdogan-rally’

09 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Laurent Foto: ANP

Opnieuw is de Belgische prins Laurent in opspraak gekomen. De 53-jarige prins was van plan een toespraak te houden tijdens een pro-Erdogan-bijeenkomst in België.

Premier Charles Michel heeft de geplande speech van Laurent op het laatste moment kunnen voorkomen. De eigenzinnige prins kwam recent al in het nieuws, omdat hij zonder toestemming van de regering bij de viering van het 90-jarige bestaan van het Chinese leger was.

Lees in Elsevier Weekblad over het Nederlandse koningshuis – de vele connecties van de Koning en Koningin

Minder zakgeld

Michel reageerde woedend op het nieuws over de onverwachte aanwezigheid van Laurent, de jongere broer van koning Filip, in China. In militair uniform was hij te zien bij de viering van het leger. Het paleis was niet op de hoogte, en de regering had helemaal geen toestemming gegeven. Michel heeft de regering gevraagd om een deel van Laurents ‘zakgeld’ in te houden.

Woensdag bracht Laurent het Koninklijk Huis weer in verlegenheid. Belgische media meldden dat de prins van plan was een toespraak te houden bij een bijeenkomst van Turkse Belgen die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan steunen. Dit terwijl de relatie tussen België en Turkije zeer gespannen is.

Twitter

‘Via-via’ kreeg Michel lucht van de plannen van Laurent. Ternauwernood kon hij de speech voorkomen. Laurent zou supporters van Erdogan willen toespreken tijdens de eerste herdenking van de mislukte staatsgreep die in juli vorig jaar werd gepleegd. Ook voor het geven van de speech had de prins geen toestemming gevraagd aan de regering.

Overigens is ook het Twitter-account van Laurent uit de lucht gehaald. Het is onduidelijk of hij het account zelf heeft verwijderd: mogelijk was er sprake van druk vanuit de regering of het koningshuis. De prins plaatste begin deze week een foto van zichzelf in het militaire uniform in China. Een jaar geleden zette Laurent het profiel zelf op, juist om een einde aan zijn slechte imago: de prins staat bekend als ‘luie royal’.